Worst maken op lijst immaterieel erfgoed

Paul van Trigt

Worst maken is onlangs toegevoegd aan de lijst met immaterieel erfgoed door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Dit centrum implementeert het UNESCO Verdrag in Nederland en stelt zich ten doel om immaterieel erfgoed te promoten en toegankelijk te maken, om de sector te stimuleren en professionaliseren, om de participatie eraan te bevorderen en om de kennis erover te vergroten. De toevoeging van worst maken is deze lijst is voor slagers een reden om nog meer trots op het ambachtelijke karakter van hun vak te zijn.

Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties.

Initiatief van Worstmakersgilde

Andere voorbeelden die opgenomen zijn in de lijst van immaterieel erfgoed zijn het bakken van poffertjes, het maken van snert, het Brabants worstenbroodje maar ook het ambacht van de molenaar. Worst maken is terecht toegevoegd aan deze lijst aldus de KNS. Het aanmelden van worst maken bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is een initiatief van het Worstmakersgilde.

Voorzitter van het Worstmakersgilde Marianne Strijbos: 'Industrieel vervaardigde en daardoor goedkopere worsten zijn bezig aan een opmars in Nederland. Daarnaast verdwijnen er steeds meer slagerijen en daarmee ook ambachtslieden die het vakmanschap van worst maken uitoefenen. Als voorzitter van het Worstmakersgilde heb ik de drive om het ambacht van worst maken te beschermen. De kennis over dit vakgebied mag niet verloren gaan!'

Bron: KNS

[intermezzo:1]

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Duurzame innovaties bij de slager

Duurzame innovaties bij de slager

Duurzaamheid is een belangrijk thema, ook bij de slager. Reden voor Koninklijke Nederlandse Slagers om stil te staan bij de duurzame innovaties in de branche. Zoals producten gemaakt van reststromen uit de worstmakerij, hybride producten, en de onlangs ontwikkelde plantaardige grondstoffengel.

Slagerij Pinckaers wint Beste Worstmaker en Traiteur van het jaar 2023

Slagerij Pinckaers wint Beste Worstmaker en Traiteur van het jaar 2023

Tijdens het jaarevent van Uw Slager en Het Worstmakersgilde op 23 januari won Slagerij Pinckaers uit Eijsden zich zowel de titel Beste Worstmaker als Traiteur van het jaar 2023.

Inschrijven voor Spareribs Throphy 2023

Inschrijven voor Spareribs Throphy 2023

Slagers kunnen zich weer inschrijven voor de Spareribs Throphy, een van de vakwedstrijden van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Op 1 maart keurt de vakjury alle inzendingen. Welke slager volgt slager William Hermanussen, de winnaar van 2022, op?