World Food Day! zorgt voor bewustwording

23 augustus 2017

World Food Day! strijkt op 14 oktober neer in de Mauritskazerne in Ede. Het evenement zorgt voor bewustwording van de eetcultuur en -productie, in Nederland en internationaal.

  • De tekst waarmee de organisatie van World Food Day! bezoekers werft:
  • ‘Ontdek het verhaal achter je eten in tientallen excursies, workshops, talkshows, films en een streekmarkt. Sluit je op in een koffie-escape game, fileer een vreemde vis, ga op bezoek bij een slagerij, leer gezondheidsmythes en -feiten onderscheiden en ga op een heuse supermarktsafari. Kom langs, doe mee, en proef de verandering op World Food Day!’

Kids World Food Day! biedt uitgebreid programma.

9 miljard mensen

Bezoekers wordt gevraagd of ze weten hoe de beschikbaarheid van eten het klimaat of migratie beïnvloedt. Of welke innovaties er bestaan om 9 miljard mensen te voeden. Eten en gezondheid komen aan bod. Er kan worden gekeken, geproefd, bezocht en beproefd. Workshops en excursies voor de actievelingen, maar ook voor de kijkers en luisteraars is er voldoende aanbod; zij kunnen naar één van de sprekers of kijken naar een wat de organisatoren noemen: ‘mind blowing food film’.

Een greep uit het programma

  • Op supermarktsafari! Wel of geen plastic om de komkommer? Fairtrade van ver, of regulier en lokaal? Je komt het te weten in deze excursie.
  • Ontsnap jij uit de koffie-keten in de enige echte koffie escape game? Los alle puzzels op, van koffieboer tot koffiebrander!
  • Praat mee met foodbloggers Rachida en Najima van 'Healthy Sisters' en wetenschappers over de food claims die online worden gemaakt in de talkshow 'Gezondheidsmythes ontrafeld'?
  • Kijk mee naar de meest opzienbarende fragmenten van de Keuringsdienst van Waarde en krijg een kijkje achter de schermen.

51 miljoen borden eten in NL

Drie keer per dag, elke dag opnieuw kiezen 17 miljoen Nederlanders wat zij willen eten. Dat zijn 51 miljoen borden eten in alleen al Nederland, exclusief snacks en tussendoortjes. Achter elke maaltijd schuilt een verhaal. ‘Elk bord eten heeft effect op de rest van de wereld: van Ede tot Oeganda, nu en in de toekomst’, aldus de organisatie.

Achtergrond

Wereldvoedseldag is in 1979 in het leven geroepen door de Verenigde Naties om wereldwijd aandacht te vragen voor voedselzekerheid. Nu minstens zo relevant als toen. Op dit moment heerst er in maar liefst 4 landen hongersnood. Argentijnse schrijven en journalist Martín Caparrós noemde niet klimaatverandering, niet migratie of terrorisme, maar honger het meest urgente probleem van deze tijd. Op wereldvoedseldag wordt in meer dan 150 landen wereldwijd stilgestaan bij de problemen en oplossingen die schuilgaan achter honger. World Food Day in Ede is het epicentrum van wereldvoedseldag in Nederland.

World Food Day is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken en de gemeente Ede in samenwerking met Provincie Gelderland, Wageningen University & Research, Rabobank Vallei en Rijn en Rabobank Gelderse Valei.  

Altijd op de hoogte blijven?