Wonderlijke Slachtdag in Natuurpoort De Peel

29 september 2016 Vleesmagazine

Natuurpoort De Peel in Deurne is zondag 9 oktober het toneel van de Wonderlijke Slachtdag. Belangstellenden kunnen die dag van 11.00 tot 17.00 uur alles te weten komen 'van varkenshaasje tot karbonaadje'. De toegang is gratis.

Varkenshouder Henk Kuijpers gaf samen met zijn partner Horry Gouvernante het afgelopen half jaar consumenten een inkijkje in hun varkenshouderij. Via foto’s en filmpjes op hun website en social media lieten ze iedereen zien hoe varkens binnen hun bedrijf Het Spekrijt in Deurne worden verwekt, geboren en opgroeien volgens het één ster-concept van de Dierbescherming.

Proeven

Aan het proces 'van zaadje tot karbonaadje komt op zondag 9 oktober een einde met een Wonderlijke Slachtdag in Natuurpoort De Peel aan het Leegveld 8A in Deurne. Slagers Hans Bouweriks en Cas Smits verwerken het varken tot varkenshaasjes en karbonaadjes. Ze vertellen volop over en laten proeven van de verschillende onderdelen van het varken. Kuijpers en Gouvernante zijn er natuurlijk ook om uitgebreid te vertellen over de varkenshouderij.

Welzijn

'Kuijpers en Gouvernante houden, net als de meeste andere varkenshouders in Nederland, varkens met veel liefde en respect voor de dieren en de natuur', aldus de organisatie van de Wonderlijke Slachtdag. 'Ze besteden veel aandacht aan het welzijn en de gezondheid van hun varkens. Ze maken zo min mogelijk gebruik van geneesmiddelen en geven de varkens meer ruimte en speelmateriaal dan wettelijk verplicht is.'

Heel abstract

Maar voor de buitenwereld blijft het allemaal nog steeds heel abstract. Daarom maakten Kuijpers en Gouvernante het afgelopen half jaar, samen met kunstenares Tineke Schuurmans, een documentaire over hun eigen varkenshouderij Het Spekrijt. Daarin lieten ze het hele proces zien van inseminatie, zwangerschap tot geboorte en van oormerk en voer tot nachtdienst en gezondheidscontroles. De documentaire eindigt op zondag 9 oktober met een Wonderlijke Slachtdag in Natuurpoort De Peel.

Verwerking

Tijdens deze dag staan de slacht en de verwerking van het varken centraal. Slager Hans Bouweriks en Cas Smits laten zien hoe een varken wordt verwerkt tot heerlijk vlees en de lekkerste vleeswaren. Ze laten zien waar het haasje, het karbonaadje, de speklap en de hamlap zitten en vertellen hoe worst, gerookte hammen en andere vleeswaren worden gemaakt. Kinderen en volwassenen die willen, mogen de slager natuurlijk een handje helpen.

Leren en beleven

Tijdens de Wonderlijke Slachtdag is er van alles te leren en te beleven over de varkenshouderij. Kuijpers en Gouvernante zijn er om te vertellen over de varkenshouderij en het boerenleven van vroeger en nu. Ze beantwoorden vragen van bezoekers en gaan met hen in gesprek over hun idealen. In de minibios zijn de mooiste foto’s en filmpjes te zien die het afgelopen jaar op het bedrijf van Henk en Horry werden gemaakt. Er is een bijzondere groep langzaam groeiende Wolvarkens te zien die in Natuurpoort De Peel worden gehouden voor hun bijzondere smaak en uiterlijk. Gasten kunnen bekijken en proeven hoe hammen en worsten drogen en op smaak komen in de speciale klimaatkamer van Natuurpoort De Peel. Op het erf van de natuurpoort zijn biggetjes om heerlijk mee te knuffelen. Kinderen kunnen er naar hartenlust spelen in het hooi en het zand. In de Kruidenhut brandt net als vroeger het houtgestookte fornuis met een heerlijke varkensstoofpot voor de gasten van de slachtdag. Voor hen draaien de slagers draaien ook een varken aan het spit. Binnen brand de open haard en er is warme koffie. Vanaf Natuurpoort De Peel starten prachtige wandel- en fietsroutes in de Brabantse natuur.

Altijd op de hoogte blijven?