Tijdens de jaarbijeenkomst op 15 januari maakte het Worstmakersgilde de winnaars van de ‘Worstmakerij van het jaar 2018’ en ‘Traiteur van het jaar 2018’ bekend. Slagerij Putman uit Arnhem maakt de beste worsten. Voor de beste traiteur moet je naar Aalten, naar Slagerij Gleis. Ook kregen de twaalf nieuwe Worstmakers hun diploma uitgereikt.
Worstmakerij van het jaar 2018
Het Worstmakersgilde brengt elk jaar regelmatig een bezoek bij de aangesloten slagerijen met eigen worstmakerij en keuren dan de producten. Er wordt onder andere gelet op de smaak, geur, versheid, malsheid en ambachtelijke kwaliteit. Ook wordt bij producten steekproefsgewijs gekeken naar microbiologische voedselkwaliteit.
Per gekeurd product wordt een aantal punten toebedeeld. Slager Putman uit Arnhem kreeg landelijk de meeste punten. Pepijn Putman en zijn team zijn erg blij met de prijs. Op de site van de slagerij noemt Putman de prijs de bekroning op zijn werk. In oktober 2017 werd Putman tijdens de NSM kampioen Gelderland en werd zijn boterhamworst bekroond.
- Daarnaast bekroonde het worstmakersgilde ook de regionale kampioenen. Dit zijn:
- Regio Noord Nederland – Slagerij Kuipers uit Zuidbroek
- Regio Noord Holland – Slagerij John de Roode uit Heemskerk
- Regio Zuid Holland – Slagerij E. Vis uit Papendrecht
- Regio Brabant, Zeeland , Gelderland – Slagerij Van den Tillaart uit Erp
- Regio Oost Nederland – Slagerij Kastelein uit Diepenheim
- Regio Midden Nederland – Slagerij Putman uit Arnhem
- Regio Limburg – Slagerij Hermanns uit Nederweert
Traiteur van het jaar 2018
De keuring voor de Traiteur van het jaar gebeurt op dezelfde wijze als voor de Worstmakerij. Ook hier brengt het Worstmakersgilde een onverwacht bezoek en keurt diverse producten. Landelijk kreeg Slagerij Gleis de meeste punten. Slagerij Gleis maakte de beste rookworst tijdens de NSM.
- De regionale traiteurs van het jaar zijn:
- Regio Noord Nederland – Post Slagerij & Partyservice uit Hoogezand
- Regio Noord Holland – Slagerij Van der Werff uit Heemstede
- Regio Zuid Holland – Slagerij Markus uit Gouderak
- Regio Oost Nederland – Slagerij Gleis uit Aalten
- Regio Brabant, Zeeland, Gelderland – Van Roessel Slagerij Traiteur uit Waalwijk
- Regio Midden Nederland – Slagerij Lotgering uit Bunnik
- Regio Limburg – Partyservice Pinckaers uit Eijsden
Nieuwe Meester Worstmakers
Naast de prijzen werd op 19 januari ook de diploma's aan de nieuwe Meester Worstmakers uitgereikt. De nieuwe Meester Worstmakers zijn:
- Roy Kusters, Vleeshandel Kusters bv, Margraten
- Anne Kramer, Slagerij Marlet, Driebergen
- Wietze Moorman, Slagerij Jellema, Klazienaveen
- Willem Feenstra, Weidenaar Worst BV, Dokkum
- Rick Megens, Slagerij Arno de Best, Nieuw Bergen
- Ronald Petter, Slagerij Lantinga, Wanneperveen
- Maarten Royackers, Slagerij Van den Tillaart, Erp
- Niels Veenboer, Slagerij Veenboer, Assendelft
- Albert Doorten, Keurslager Klaver, Dronten
- Erik Vis, Slagerij Vis, Papendrecht
- Frits de Korte, Slagerij Joep Smits, Oirschot
- Hilbert Veenstra, Keurslager Klaver, Dronten