Wie maakt de Lekkerste Bal Gehakt 2024?

25 april 2024 Redactie Vleesmagazine Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Slagers kunnen zich inschrijven voor de Lekkerste Bal Gehakt. Smaak, geur en kleur, en het uiterlijk staan centraal bij deze vakwedstrijd.

De gehaktbal is een klassieker in de slagerij. Daarom organiseert brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) elk jaar De Lekkerste Bal Gehakt. KNS-leden kunnen zich nu inschrijven voor deze vakwedstrijd. Op 12 september keurt de vakjury alle inzendingen bij SVO vakopleiding food in Houten. Dit gebeurt onder leiding van het Expertisecentrum voor het Slagersambacht. De juryleden letten hierbij op de smaak, geur, samenstelling, consistentie, bewerking en het aangezicht en snijvlak.

Eigenschappen goede bal gehakt

Volgens Paul van Trigt moet je met de botte kant van een mes door een goede bal heen kunnen. “Mensen moeten hem met enkel een vork kunnen eten.” Om het product mooi rond te houden raadt hij aan om de bal voor te garen in bouillon van 80 graden. En wat smaak betreft: “Maak je eigen mix met mooie kruiden, zoals witte peper, foelie, nootmuskaat of kruidnagel.”

Lekkerste Bal Gehakt 2023

In 2023 lag de kwaliteit van de inzendingen hoog en gingen twaalf slagers door naar de finale in plaats van de gebruikelijke tien. “De gehaktballen van de finalisten hadden een ambachtelijke en authentieke uitstraling met een zeer goede afwerking. Het zijn gehaktballen met karakter. Ze zijn vaktechnisch helemaal in orde.” Slagerij Jan de Rooij uit Berkel en Rodenrijs kwam uiteindelijk als beste uit de bus.

KNS-Vakwedstrijden

De Lekkerste Bal Gehakt is een van de drie vakwedstrijden die KNS jaarlijks organiseert. Eerder dit jaar vonden de Grote Grillworst Test en de Spareribs Trophy plaats. Ambachtelijke Slagerij H.H. Duijn won 6 februari de Grote Grillworsttest. En Keurslager Evert Tebak mocht 8 april de Spareribs Trophy mee naar huis nemen.

 

Altijd op de hoogte blijven?