WHO: 'Haal vlees niet uit je menu'

who-logo1

De WHO zegt dat een rapport over bewerkt en rood vlees verkeerd is geïnterpreteerd. De Wereldgezondheidorganisatie, onderdeel van de Verenigde Naties (VN) geeft aan mensen niet te vragen te stoppen met het eten van bewerkt en rood vlees. Dat meldt De Telegraaf.

De WHO waarschuwde in het eerder deze week verschenen rapport voor bewerkt en rood vlees. De Wereldgezondheidsorganisatie meldde dat jaarlijks 34.000 mensen sterven aan kanker doordat ze veel bewerkt vlees eten en dat rood vlees wellicht verantwoordelijk is voor 50.000 doden per jaar.

Darmkanker

'We zeggen niet dat je helemaal moet stoppen met vlees eten. Haal vlees niet uit je menu want het heeft voedingswaarde', citeert De Telegraaf WHO-woordvoerder Gregory Härtl, die sprak met The Irish Times. 'We willen alleen niet dat iets te veel wordt gedaan. Uit onderzoek blijkt dat het terugbrengen van de consumptie van bewerkt vlees de kans op darmkanker kan verkleinen.'

Lees ook
Mager rundergehakt soms vetter dan shoarma of spareribs

Mager rundergehakt soms vetter dan shoarma of spareribs

De vetpercentages van (extra) mager rundergehakt in de supermarkt lopen flink uiteen, schrijft de Consumentenbond. Uit een steekproef blijkt dat het vetpercentage tussen 7,9% tot 15% kan liggen. Mager rundergehakt is daarmee vetter dan is vastgelegd in de Europese regels voor gehakt vlees.

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het RIVM elke twee jaar, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), verricht.

Test Aankoop: Vleesvervangers vervangen niet altijd vlees

Test Aankoop: Vleesvervangers vervangen niet altijd vlees

Vleesvervangers zijn niet altijd een volwaardig alternatief voor vlees. Naast ongezond hebben sommigen een te laag eiwit-, ijzer- of vitamine B12-gehalte. Dat concludeert de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop in een onderzoek naar vleesvervangers.