Wetenschappers maken vleesbederf inzichtelijk

13 augustus 2012 redactie

De Italianen brachten de bederfflora van vers vlees in verschillende gasverpakkingen in kaart.PORTICI – De microflora van verpakt vers vlees verandert tijdens de shelf-life. Italiaanse wetenschappers hebben in kaart gebracht hoe dit nu precies gaat.


De wetenschappers bestudeerden de micro-organismen op vers vlees, voor en na het verpakken in drie verschillende gasverpakkingen. De eerste gasverpakking werd afgevuld met gewone lucht, de tweede met een mengsel van 60% zuurstof en 40 % CO2, de derde met een mengsel van 20% zuurstof en 40% CO2.

Het tweede gasmengsel bleek het vlees het beste te beschermen in termen van bederfverwekkers, kleur van het vlees en gewichtsverlies.

Uit de studie blijken de soorten en aantallen bederfveroorzakers voor en na verpakken te verschillen. Het bederf trad op tussen 7 en 14 dagen na verpakken, bij een temperatuur van 5 ºC.

De bederforganismen Rahnella aquatilis, Rahnella spp., Pseudomonas spp., en Carnobacterium divergens waren vooral actief in de eerste verpakking, Pseudomonas spp. en Lactobacillus sakei in de tweede. Rahnella spp. en L. sakei bedorven het vlees verpakt in het derde mengsel.

Altijd op de hoogte blijven?