Westvlees en Covalis bundelen varkensvleesactiviteiten

Belgian Pork Group

De aandeelhouders van respectievelijk Westvlees en Covalis, hebben een kaderovereenkomst getekend waarmee ze hun varkensvleesactiviteiten laten samensmelten onder de naam Belgian Pork Group. De twee ondernemingen in de Belgische varkensvleessector slaan, mits de de Belgische Mededingingsautoriteit haar goedkeuring daaraan geeft, de handen ineen om hun positie op de binnenlandse markt te bestendigen en te bouwen aan een duurzame toekomst op de Europese én mondiale markten.

Belgian Pork Group: 'Met Belgian Pork Group komt het beste van twee werelden samen. De leveranciers zullen hoofdzakelijk familiale varkensbedrijven zijn. Het is ook vanuit dezelfde familiale spirit dat de onderneming verder zal geleid worden'. Om de binding met Belgian Pork Group te versterken zal de coöperatie ook opengesteld worden voor nieuwe coöperanten.'

Belangrijke synergieën

Volgens Belgian Pork Group, dat met een slacht van meer dan 4 miljoen varkens per jaar ongeveer een derde van de Belgische markt in handen heeft, zullen 'het beheersen van heel de keten in de verwerking van varkensvlees en het specialiseren en automatiseren van de verschillende verwerkingseenheden leiden tot belangrijke synergieën'. De ontstane groep zet verder in op betere genetica van het dier waar zowel varkenshouder, slachthuis als be‐ en verwerker van het vlees beter van worden. Goede genetische lijnen staan hier voorop.

Antwoord op crisis

Met de oprichting van Belgian Pork Group versterken de partners, Westvlees, Covavee en AIF, de keten van de Belgische varkenshouderij en willen ze daarmee een antwoord bieden op de aanhoudende crisis in de sector. Belgian Pork Group zet vanuit een gedeelde visie in op een duurzame productie van varkensvlees, van boer tot consument.

Westvlees

Westvlees NV is als familiebedrijf al bijna vijftig jaar actief vanuit Westrozebeke en heeft daarnaast vestigingen in Aubel (Lovenfosse), Moorslede (d'Hulster) en Staden (Lavameat) en slacht en verwerkt 2 miljoen varkens per jaar. Westvlees hecht veel belang aan de aanvoer van varkens vanuit andere familiebedrijven. 'In de verwerking van varkensvlees tot op het niveau van de consument behoort Westvlees tot de Belgische en Europese top. Ook op exportvlak weet Westvlees zijn stempel op de markt te drukken met kwalitatief hoogwaardige producten bestemd voor de verdere verwerking', aldus Belgian Pork Group. De export vertegenwoordigt 45 procent van de omzet.

Covalis

Onder de varkensactiviteiten van Covalis NV horen de slachthuizen Comeco (Meer), Covameat (Wijtschate) en de activiteiten van Covalis zelf. De Groep Covalis slacht en versnijdt jaarlijks 2,2 miljoen varkens. Belgian Pork Group: 'Comeco en Covameat beschikken over 'state of the art' slacht‐ en verwerkingseenheden waarbij de kwaliteit van de karkassen op een unieke manier bepaald worden.' Familiale varkensbedrijven, verenigd in de coöperatie Covavee, verzorgen 85 procent van de aanvoer van varkens aan Covalis. De karkassen worden gecommercialiseerd bij binnen‐ en buitenlandse versnijders enerzijds en anderzijds wordt het dagvers versneden en verwerkt varkensvlees afgezet bij de belangrijkste Belgische supermarkten en bij de grootste vleesverwerkers in binnen‐ en buitenland. De export vertegenwoordigt 60 procent van de omzet.

Unieke kennis

'Zowel Westvlees als Covalis heeft een unieke kennis van de markt en weten zo een meerwaarde te creëren. Beide zetten in op alle troeven van het varkensvlees waarbij niet alleen smakelijk en kwalitatief varkensvlees maar ook de technische eigenschappen ervan een belangrijke rol spelen', geeft Belgian Pork Group aan. 'Hun klanten vleesverwerkers vragen immers terecht dat de verwerking van het karkas vlot kan verlopen. Hun klanten retailers vragen smaakvol vlees.'

Lees ook
Zeven slagers ontvangen predicaat 'Met Krul'

Zeven slagers ontvangen predicaat 'Met Krul'

Zeven slagers ontvingen in november het certificaat en predicaat ‘Met Krul’ van Livar. Alle zeven hebben 100% Livar varkensvlees in het assortiment. Met dit predicaat wil Livar de kwaliteit waarborgen voor zowel slagers als consumenten.

Zampone met schokcuttergalantine

Zampone met schokcuttergalantine

In Modena, een stadje in Noord-Italië (Emilia-Romagna), is volgens overlevering de zampone voor het eerst gemaakt. Zampone werd traditioneel tijdens de kerstdis of op oudejaarsavond in combinatie met linzen gegeten.

Prijs varkensvlees staat onder druk

Prijs varkensvlees staat onder druk

Vrijwel alle grondstoffen zijn vandaag de dag schaars, met hoge prijzen tot gevolg. Zo ook vlees. Varkensvlees is echter een uitzondering op de regel. Een groot overaanbod van karbonades en hamlappen zorgt voor een gespannen marktsituatie.