Werkloosheid daalt langzaam verder

19 mei 2016 Archief Vleesmagazine

De werkloosheid in Nederland is in april opnieuw heel licht gedaald ten opzichte van de voorgaande maanden. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 19 mei.

Het CBS telde vorige maand 572.000 werklozen. Dat waren er 2000 minder dan een maand eerder. Het aantal werkzoekenden zonder baan nam sinds januari met gemiddeld duizend per maand af.

De werkloosheid kwam in april overeen met 6,4 procent van de beroepsbevolking. Dat is even hoog als in maart en een fractie lager dan aan het begin van 2016. Een jaar geleden bedroeg de werkloosheid 7 procent.

Het UWV verstrekte in de eerste vier maanden van dit jaar 188.000 nieuwe werkloosheidsuitkeringen. Dat waren er 26.000 minder dan een jaar eerder. Alleen in het grootwinkelbedrijf namen de aanvragen voor een WW-uitkering toe, in alle andere sectoren was sprake van een daling.

Het aantal lopende uitkeringen zakte met 10.000 naar 461.000. Hierbij was de daling onder jongeren (tot 25 jaar) het sterkst. In die groep nam de werkloosheid vorige maand wel toe. Daarbij gaat het vooral om scholieren en studenten, die vaak werk zoeken voor een paar uur per week.

Altijd op de hoogte blijven?