Werken in de slagerij tijdens hittegolf

8 augustus 2022 Redactie Vleesmagazine
Foto: Gerd Altman/Pixabay

Volgens meteorologen krijgen we deze week waarschijnlijk te maken met een hittegolf. Hoe kunnen medewerkers veilig blijven werken in de slagerij?  Welke maatregelen kan de slager nemen?

Meteoroloog Reinier van den Berg vertelt aan RTL Nieuws dat vanaf 9 augustus de temperaturen op gaan lopen.  Waarschijnlijk de start van de eerste hittegolf van dit jaar.  Hiervoor activeerde het RIVM tijdens de hete zomer van 2018 het Nationaal Hitteplan. Dat is opnieuw actueel. Ook slagers moeten goed letten op de arbeidsomstandigheden tijdens dit warme weer.

Effect hoge temperatuur

Door te hoge temperaturen verslapt de concentratie, waardoor de kans op ongelukken toeneemt. Om op een gezonde manier te kunnen blijven werken bij hoge buitentemperaturen is het nodig om maatregelen te nemen. Het platform Veilig en Gezond heeft een speciale factsheet hiervoor opgesteld.

In deze factsheet worden kort de belangrijkste aandachtspunten weergegeven om risico’s te verkleinen. Let vooral op medewerkers die extra risico lopen bij hitte, zoals zwangere vrouwen en medewerkers met hartproblemen.

Tips en tricks

 • Houd het gebouw zo koel en droog mogelijk.
 • Zet apparatuur en verlichting waar mogelijk uit.
 • Beperk het gebruik van water voor de schoonmaak (luchtvochtigheid) en plan dit op momenten waarop dit zo min mogelijk hindert.
 • Ventileer zo veel mogelijk als de temperatuur en vochtigheid buiten laag zijn (met name nachtventilatie gebruiken).
 • Houd de zon buiten: gebruik buitenzonwering, of plak anders warmte werende folie op (dak)ramen. Koel het dak met watersproeiers.
 • Zet (tijdelijke) koeling/ventilatie in.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Tips voor ondernemers

 • Verschuif indien mogelijk werktijden naar de koelste periodes. Plan inspannend werk tijdens de koelste periodes of stel het werk zo mogelijk uit.
 • Verdeel belastend werk over meerdere personen en wissel vaker af.
 • Wissel werk in warmte af met werkzaamheden in een koelere omgeving en met extra pauzes.

Tips voor medewerkers

 • Verstrek koel water naar behoefte (eventueel waterijs) en stimuleer medewerkers om iedere 15 tot 20 minuten te drinken (HACCP-tip: beker met spitse bodem zodat werknemers hun beker niet overal neer kunnen zetten).
 • Gebruik lichte en luchtige werkkleding en vervang deze vaker.

Benieuwd naar welke technische maatregelen kunt nemen voor klimaatbeheersing? Bekijk dan de factsheet op de website van Veilig en Gezond in het bakkersbedrijf, wat ook van toepassing is op slagerijen.

Altijd op de hoogte blijven?