Webshop groeit sneller dan fysieke winkel

attachment-001_food-image-1457713

Webwinkels groeien veel sneller dan fysieke winkels.

De omzet van shops op internet lag in de eerste elf maanden van 2015 bijna 17 procent hoger dan in dezelfde periode in 2014. Detailhandel in winkelstraten groeide in dezelfde periode met 1 procent. Maar de grote winnaar zijn de bedrijven die het allebei doen, die zowel op het internet als in levenden lijve verkopen. Hun omzet groeide in een jaar tijd met bijna 25 procent.

Verzesvoudigd

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft die cijfers woensdag bekendgemaakt. Het aantal webwinkels is in de afgelopen jaren bijna verzesvoudigd, van ruim 5000 in 2007 naar bijna 30.000 vorig jaar. Het aantal fysieke winkels is juist gedaald van ruim 80.000 in 2010 naar bijna 74.000 vorig jaar. Het voordeel voor webwinkels is dat ze minder geld kwijt zijn aan medewerkers en aan huisvesting. Het kost ze 11,5 procent van de totale omzet. Bij winkels is dat twee keer zo veel.

Kleren

Van alle webwinkels verkoopt een kwart kleren. Ongeveer 16 procent biedt huis- en tuinartikelen aan. Verder richten ze zich bijvoorbeeld op eten en drinken (8 procent), elektronica (6 procent) en boeken, cd en dvd (2 procent).

Lees ook
Trunkrs Client Awards voor online vleesverkopers

Trunkrs Client Awards voor online vleesverkopers

Bezorgservice Trunkrs reikte 29 juni de Trunkrs Client Awards uit. Onder andere BBQ Thuisbezorgd, Nice to Meat, Diviande en The Butchery vielen in de prijzen.

Webshop verplicht

Webshop verplicht

Wat zegt ze nu? ‘Webshop verplicht’? Wie denkt ze wel dat ze is, ik heb het al druk genoeg, hoor ik je denken. Toch ben ik van mening dat in de tijd waarin we ons bevinden, je als ondernemer serieus na moet denken over een webshop naast je winkel. Een webshop gaat verder dan online vindbaarheid.

Slagerij Aad van Eijk: Van lokaal naar digitaal

Slagerij Aad van Eijk: Van lokaal naar digitaal

In de podcast baanbrekende businessmodellen van BNR komen ondernemers aan bod die in hun branche grensverleggend bezig zijn. In de uitzending van 16 februari kreeg Carla van Eijk van Slagerij Aad van Eijk het woord. Zij maakte van haar lokale slagerij een digitale.