Webinar ‘Herziening praktijkrichtlijnen voor koelinstallaties’

tweede foto Depositphotos_63771725_original corraheeshutter

NEN organiseert 13 mei het Webinar ‘Herziening praktijkrichtlijnen voor koelinstallaties’. Het gaat hierbij om NPR 7600 en NPR 7601. NPR 7600 gaat over de toepassing van brandbare koudemiddelen in stationaire koelinstallaties en warmtepompen. NPR 7601 is van toepassing op koelinstallaties en warmtepompen met koudemiddel koolstofdioxide.

Veel bedrijven hebben installaties waarin ze producten koelen of invriezen. Denk aan supermarkten, slagerijen, bakkerijen, restaurants, agrarische bedrijven en groothandels. De koelmiddelen in deze installaties kunnen een veiligheidsrisico opleveren. Vanuit duurzaamheidsoverwegingen stappen veel bedrijven over op zogenaamde ‘natuurlijke koudemiddelen’, zoals koolwaterstoffen en CO2. Dit wordt gestimuleerd vanuit de Nederlandse overheid.

Veiligheidsrisico’s

Aan deze koudemiddelen zijn echter veiligheidsrisico’s verbonden voor de werknemer: zo zijn koolwaterstoffen brandbaar, en is CO2 giftig. De uitgangspunten en vereisten voor veilig werken met deze koudemiddelen zijn uitgewerkt in twee praktijkrichtlijnen, de NPR 7600 (koolwaterstoffen) en de NPR 7601 (CO2). Deze hebben een belangrijke positie in de markt. De Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) houdt toezicht op het veilig werken met deze installaties op basis van het Warenwetbesluit Drukapparatuur2016 en de genoemde praktijkrichtlijnen.

Webinar

Het doel van de Webinar is om gebruikers en installateurs te informeren hoe er veilig en verantwoord kan worden gewerkt met koelinstallaties. Met een focus op de belangrijkste wijzigen en toevoegingen van eerdere versies van de NPR-en (Nederlandse Praktijkrichtlijnen). Ook komt de relaties met wetgeving, (internationale) normen, competentie en certificering aan bod. Warmtepompen zijn een belangrijk onderdeel, maar bijeenkomst richt zich ook op andere koelinstallaties. Verder is er een mogelijk tot het stellen van vragen over beide NPR-en die door de aanwezige experts direct beantwoord kunnen worden. Aanmelden kan via NEN Evenementen.

 
Dossiers
Lees ook
Decemberaanbod gebruikte MULTIVAC-machines

Decemberaanbod gebruikte MULTIVAC-machines

Heeft u op zeer korte termijn een traysealer, dieptrekker of portioneermachine nodig? Geen tijd om maanden te wachten op levering? MULTIVAC kan snel schakelen en biedt naast splinternieuwe verpakkings- en verwerkingsmachines ook gebruikte machines uit voorraad te koop en te huur aan.

‘Lekker gewerkt, Campina’ | Duurzaam lijken, zodat je niet duurzaam hoeft te doen

‘Lekker gewerkt, Campina’ | Duurzaam lijken, zodat je niet duurzaam hoeft te doen

Verpakkingen verduurzamen in rap tempo. Als je niet verduurzaamt, verlies je het van de “groene” verpakking van de concurrent in het schap. Maar écht verduurzamen is vaak lastig en nog vaker duur. Dus dan doen we toch gewoon alsof?

Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

In de praktijk blijkt dat veel ondernemers zich pas in een laat stadium van hun leven bezig houden met bedrijfsopvolging. Het is echter goed om hier tijdig bij stil te staan.