Webinar ‘Herziening praktijkrichtlijnen voor koelinstallaties’

tweede foto Depositphotos_63771725_original corraheeshutter

NEN organiseert 13 mei het Webinar ‘Herziening praktijkrichtlijnen voor koelinstallaties’. Het gaat hierbij om NPR 7600 en NPR 7601. NPR 7600 gaat over de toepassing van brandbare koudemiddelen in stationaire koelinstallaties en warmtepompen. NPR 7601 is van toepassing op koelinstallaties en warmtepompen met koudemiddel koolstofdioxide.

Veel bedrijven hebben installaties waarin ze producten koelen of invriezen. Denk aan supermarkten, slagerijen, bakkerijen, restaurants, agrarische bedrijven en groothandels. De koelmiddelen in deze installaties kunnen een veiligheidsrisico opleveren. Vanuit duurzaamheidsoverwegingen stappen veel bedrijven over op zogenaamde ‘natuurlijke koudemiddelen’, zoals koolwaterstoffen en CO2. Dit wordt gestimuleerd vanuit de Nederlandse overheid.

Veiligheidsrisico’s

Aan deze koudemiddelen zijn echter veiligheidsrisico’s verbonden voor de werknemer: zo zijn koolwaterstoffen brandbaar, en is CO2 giftig. De uitgangspunten en vereisten voor veilig werken met deze koudemiddelen zijn uitgewerkt in twee praktijkrichtlijnen, de NPR 7600 (koolwaterstoffen) en de NPR 7601 (CO2). Deze hebben een belangrijke positie in de markt. De Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) houdt toezicht op het veilig werken met deze installaties op basis van het Warenwetbesluit Drukapparatuur2016 en de genoemde praktijkrichtlijnen.

Webinar

Het doel van de Webinar is om gebruikers en installateurs te informeren hoe er veilig en verantwoord kan worden gewerkt met koelinstallaties. Met een focus op de belangrijkste wijzigen en toevoegingen van eerdere versies van de NPR-en (Nederlandse Praktijkrichtlijnen). Ook komt de relaties met wetgeving, (internationale) normen, competentie en certificering aan bod. Warmtepompen zijn een belangrijk onderdeel, maar bijeenkomst richt zich ook op andere koelinstallaties. Verder is er een mogelijk tot het stellen van vragen over beide NPR-en die door de aanwezige experts direct beantwoord kunnen worden. Aanmelden kan via NEN Evenementen.

 
Dossiers
Lees ook
Belastingdienst heeft drie tips voor startende ondernemers

Belastingdienst heeft drie tips voor startende ondernemers

Bijna een kwart van de startende ondernemers houdt de opstartkosten van hun bedrijf niet goed bij. Dat blijkt uit een peiling van de Belastingdienst. Zonde, want starters kunnen ook btw terugvragen over de zakelijke kosten gemaakt voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK). Daarom heeft de Belastingdienst drie tips voor startende ondernemers.

Consumentengedrag in kaart - Drie ontwikkelingen in de versbranche

Consumentengedrag in kaart - Drie ontwikkelingen in de versbranche

Hoe ziet de toekomst van foodwinkels zoals de slagerij eruit? Susanne Danes, projectmanager marketing bij FoodBase, gaat in een reeks van drie artikelen in Vleesmagazine in op de ‘De klant van morgen’. In deze eerste aflevering belicht ze drie belangrijke, recente ontwikkelingen op het gebied van consumentengedrag die van invloed zijn op de versbranche.

Toch als een spin in mijn web

Toch als een spin in mijn web

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Franny van Linschoten en Christiaan Verkuijl buigen zich dit keer over het slagersvak.