‘We zoeken altijd naar meer efficiency in het productieproces’

23 november 2022 Edwin Rensen

Het personeelstekort is ook in de vleesbranche een probleem. Machineleveranciers spelen eropin met ‘slimme machines’ en meer aandacht voor automatisering om de processen vloeiender te laten verlopen. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met Stephen Van Uhm van Van Uhm.

Nogal wat bedrijven hebben te kampen met personeelstekorten en ook in de vleeswereld is het soms lastig aan de juiste mensen te komen. Doordat de factor arbeid steeds moeilijker in te vullen is, is Van Uhm samen met de klanten op zoek naar meer efficiency in het productieproces. "Dit kan in de verwerking zijn, maar ook in het verpakkingsproces. Met behulp van de Variovac dieptrekverpakkingsmachines bijvoorbeeld kan het verpakken in lijn plaatsvinden en dit scheelt enorm veel tijd", legt directeur Stephen van Uhm uit. De machines zijn compact, maar dusdanig slim geconstrueerd dat deze een hoge output hebben. "Wij zijn nu ook in staat om de Variovac dieptrekverpakkingsmachines uit te voeren met een robot van Singer & Sohn. Deze robot legt automatisch het product in de verpakking en dit bespaart natuurlijk veel tijd", voegt hij er aan toe. Het vlees moet geportioneerd, gesneden en verpakt worden en de klanten kunnen hier steeds beter bij geholpen worden, juist in tijden van personeelsschaarste. Van Uhm benadrukt dat zo veel mogelijk ingezet wordt op maatwerk om de klant optimaal te bedienen.

Klant centraal

Van Uhm wil met de machines op alle mogelijke manieren inspelen op de jongste trends. Ook in uitdagende tijden als deze, waarin sprake is van personeelstekorten, een veranderende vleesconsumptie en economische problemen. Het bedrijf slaagt er naar eigen zeggen goed in en is op dit moment tevreden met het pakket dat geboden wordt. "We hebben veel kennis en ervaring. Zowel op commercieel als ook op technisch gebied. Daardoor kunnen wij ons optimaal focussen op de klant en de oplossingen. De klant staat vanaf 1946 centraal bij ons en dit is ook ons plan voor de komende 75 jaar", aldus de directeur.

Van Uhm is net na de oorlog opgericht door Albertus van Uhm. Vorig jaar heeft de in de vleeswereld bekende machine-leverancier het 75-jarig bestaan gevierd. Begonnen met het leveren van slagerij-benodigdheden is het bedrijf uitgegroeid tot leverancier van machines voor de complete Nederlandse voedselverwerkende industrie. "We houden daarbij van korte lijnen. Ons merkenportfolio bestaat uit gerenommeerde merken. Gecombineerd met onze service maakt het dat wij voor veel bedrijven in de sector de juiste partner zijn", besluit Stephen van Uhm.

Dit is het tweede deel van de rondvraag 'Apparatuur wordt nóg belangrijker'. Volgende week volgt deel 3. Lees hier deel 1 terug. De complete rondvraag is te lezen in Vleesmagazine 7. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af op Vleesmagazine en ontvang acht keer per jaar het vakblad.

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?