‘We blijven snacks (door)ontwikkelen’

Verbufa Frio Food_Rondvraag VLE 5-2021

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het tweede deel met Jan Roy van Frio Food Snacks.

De Duitse machinefabriek Handtmann heeft per 1 april het Nederlandse familiebedrijf Verbufa uit Amersfoort overgenomen. Deze integratie maakt beide partijen sterker, maar praktisch verandert er niets, zegt Ronald Roy van Verbufa. “Handtmann is voor ons al ruim een halve eeuw de belangrijkste handelspartner in de Benelux. Precies zo leveren wij, net als onze Belgische dochteronderneming Moulin-Debaillie, topmerken als Laska, Fessmann, Glass, Garos en Baader. Daarbij ontwikkelen wij ruim twintig jaar allerlei snij- en vorm­machines en doseerapparatuur. Nederlanders denken oplossingsgericht en zijn creatief. Dat is onze kracht. Ook wij denken niet in machines maar zoeken naar oplossingen die we onze klanten als concepten voorleggen. Anders gezegd: als een bedrijf een product wil maken waar nog geen passende machine voor bestaat, dan proberen wij een oplossing te creëren. Zo is heel wat voorzetapparatuur ontstaan.”

Dat kleine bedrijven daarmee groot kunnen worden, bewijst Frio Food Snacks uit Helmond, waar Jan Roy, de zoon van Ronald, productieleider is. “Helemaal toevallig is dat niet”, lacht deze. “De connectie met Verbufa was er al langer.” De ‘oude rotten’ in het vak kennen Frio Food nog als Swinkels Food. Jan Roy: “Swinkels Food begon met afzet bij de frituur en levert inmiddels ook aan de retail. Frio Food heeft dit verder uitgebreid met eigen merk- en private labelproducten voor de horeca-foodservice en retail. We maken een scala aan soorten en maten ragoutproducten zoals kroketten en bitterballen om te frituren en voor de oven en de airfryer. Voor dit soort producten gebruiken we bijvoorbeeld de kroketten-vormmachine van Verbufa in combinatie met de Handtmann VF620 die nauwkeurig portioneert. We blijven doorgaan met de ontwikkeling van bestaande en nieuwe snacks. Nieuw is bijvoorbeeld de macaronisnack. Ondertussen werken we aan de comeback van de bamischijven en bamiblokken. Helaas een bijna vergeten lekkernij. Die mogen wel weer terug op de kaart! Ze zijn best lastig om te produceren. Hiervoor kozen we een machine van Verbufa die ze exact kan portioneren en snijden. Het resultaat mag er wezen.”

Dit is het tweede deel van de Rondvraag De perfecte match tussen apparatuur en ambacht. Volgende week volgt deel 3. Lees hier deel 1 terug. 

 

Lees ook
Gebruikte, origineel gereviseerde machines op Empack

Gebruikte, origineel gereviseerde machines op Empack

Als producent van vers vlees en vleesproducten heb je bij MULTIVAC de keuze uit de allernieuwste verpakkings- of verwerkingsmachines en uit gebruikte machines met originele onderdelen. Snelle levering voor een kleiner budget én toch verantwoord verpakken.

Handwerk

Handwerk

“Zelf ga ik mijn winkel vanaf februari volgend jaar ook verbouwen. Zo eens in de tien à vijftien jaar is dat nodig. Vroeger kon je misschien veertig jaar met dezelfde winkel doen, maar die tijd is voorbij.” Dat vertelt Koos van Essen, de nieuwe voorzitter van de KNS.

De perfecte match tussen apparatuur en ambacht

De perfecte match tussen apparatuur en ambacht

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden.