‘Waterlinzen hebben een zeer hoog eiwitgehalte’

Rubisco Food_Vleesmagazine 1-2022

Vegetariërs, flexitariërs en veganisten vormen een groeiende groep klanten. De een wil de smaak en bite van vlees proeven en ervaren, de ander wil vooral een smakelijk alternatief voor de nodige eiwitten. Snel klaar is ook een wens. Het kan. Er is voor elk wat wils; steeds lekkerder en gevarieerder. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met Frank Jong van Rubisco Foods.

Rubisco Foods is een startup die zich richt op de productie van zeer hoogwaardige, goed verteerbare eiwitten uit waterlinzen en luzerne (alfalfa). Het concept om eiwitten uit waterlinzen en luzerne te winnen stamt uit 2013 en is daarna verder doorontwikkeld, vertelt business development manager Frank Jong. “Rubisco Foods heeft nu een pilotfabriek in Raalte en hoopt in de loop van dit jaar het concept verder uit te rollen. Wij telen de waterlinzen – voor de meesten bekend als eendenkroos – zelf onder gecontroleerde condities. Dat is een belangrijke voorwaarde in de voedingsindustrie. De keuze voor lokale teelt en productie past volgens ons ook goed in de huidige trends. Bovendien gaat het om niet-genetisch gemodificeerde plantaardige eiwitten, wat belangrijk is in Europa. Ook is de productie van waterlinzen zeer duurzaam aangezien de productie van de hoeveelheid eiwit per hectare vele malen hoger ligt dan bijvoorbeeld soja of erwten.”

In de pilotfabriek worden de waterlinzen en luzerne verwerkt tot eiwitconcentraten in poedervorm. Jong: “Tijdens het verwerkingsproces zorgen we ervoor dat de nutritionele en functionele eigenschappen goed behouden blijven. De productiekosten van onze eiwitproducten zijn hoger dan bijvoorbeeld die van soja en erwten eiwitten. Momenteel wordt hard gewerkt aan product- en procesoptimalisatie.”

In eerste instantie ziet Rubisco Foods vooral mogelijkheden voor toepassingen in voedingssupplementen, sportdranken, bakkerijproducten en noedels, stelt Jong. “Voor toepassing in vleesvervangers kunnen de producten van Rubisco Foods al wel gebruikt worden in combinatie met andere eiwitbronnen, om zodoende de nutritionele waarde van het eindproduct te verbeteren. Andere voordelen van waterlinzen zijn de gehaltes aan antioxidanten en vitamines. In het productieproces is er als bijproduct ook een vezelfractie. Er is veel aandacht voor het belang van vezels voor een gezonde darmflora. Kortom, het zijn allemaal interessante ontwikkelingen en ik ben er enthousiast over. Binnen enkele maanden verwachten we de goedkeuring van ons product als Novel Food door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA. Ook zijn er monsters naar potentiële klanten gestuurd. Het is nu wachten op feedback.”

Dit is het tweede deel van deze rondvraag Écht smakelijke vleesvervangers. Volgende week volgt deel 3. Lees hier deel 1 terug. Lees de hele rondvraag in Vleesmagazine 1-2022. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af.

Abonneer nu

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Duurzame innovaties bij de slager

Duurzame innovaties bij de slager

Duurzaamheid is een belangrijk thema, ook bij de slager. Reden voor Koninklijke Nederlandse Slagers om stil te staan bij de duurzame innovaties in de branche. Zoals producten gemaakt van reststromen uit de worstmakerij, hybride producten, en de onlangs ontwikkelde plantaardige grondstoffengel.

Eenvoudig hybride producten maken - Plantaardige grondstoffengel van SVO, KNS en WUR

Eenvoudig hybride producten maken - Plantaardige grondstoffengel van SVO, KNS en WUR

In het project Plant4Texture hebben KNS, SVO vakopleiding food en WUR samen een plantaardige grondstoffengel ontwikkeld voor de productie van hybride slagersproducten. SVO-vakopleiding food geeft de ontwikkeling van hybride en plantaardige producten een vaste plek in haar opleidingen.

New-Meat, 100% plantaardig met de smaak en textuur van vlees

New-Meat, 100% plantaardig met de smaak en textuur van vlees

“We denken dat we uiteindelijk de koe kunnen verslaan”, zegt Edwin Bark, senior vicepresident bij Redefine Meat. Het bedrijf maakt 100% plantaardige producten met de smaak en textuur van vlees. Ze zijn de overall winnaar van de Horecava Innovation Award die op 9 januari uitgereikt zijn op Horecava.