Wat verscheen er de afgelopen week in de media over de vleesbranche?

14 januari 2022 Redactie Vleesmagazine
Foto: Koos Groenewold

In de media verschijnen regelmatig berichten die interessant zijn voor de slagersbranche. Wat kwam er afgelopen week allemaal voorbij?

Afrikaanse varkenspest
De Afrikaanse varkenspest verstoort de wereldwijde markt voor varkensvlees. In Varkensbedrijf geeft Robert Hoste, senior econoom varkensproductie Wageningen Economic Research, een analyse.

Vleesvervangers in België
Ook in België neemt de vraag naar vleesvervangers toe. Een derde van de Belgische gezinnen kocht afgelopen jaar vleesvervangers. Dit artikel van De Tijd gaat in op de opkomst van vleesvervangers, en de reactie erop door supermarkten, fastfoodbedrijven en vleesbedrijven.

Poelier Hoogsteder stopt
Karel Hoogsteder en zijn vrouw Janet stoppen met hun poeliersbedrijf in Driel. “We zijn allebei 65 en nog gezond. Dan wordt het tijd om het wat rustiger aan te doen. Het kipgebeuren is voorbij maar we krijgen straks wel weer de tijd om zelf het wild te schieten”, vertelt hij aan De Gelderlander.

Oud-slager helpt opvolger
Na een week pensioen pakte Wim Oosterik het slagersvak weer even op. Zijn opvolger Niels Hofste van Niels’ Slagerij in Tubbergen testte positief op corona en moest in quarantaine. De oud-slager besloot te helpen en Tubantia deed verslag.

Hoe gezond zijn vleesvervangers?
Pigbusiness schrijft over een nieuwe factsheet van de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, genaamd ‘Plantaardige diëten en hun impact op de gezondheid, duurzaamheid en het milieu’. Hierin staat volgens het vakblad dat sommige plantaardige vlees- en zuivelvervangers misschien niet beter zijn voor de gezondheid van mensen.

Vogelgriep
De vogelgriep heerst in Europa en dit heeft gevolgen voor pluimveehouders. RTL Nieuws laat een deskundige zes vragen beantwoorden. Hoe herken je een vogel met vogelgriep; Welke variant gaat er nu rond en waarom is die zo gevaarlijk; Is dit virus ook gevaarlijk voor mensen; Waarom werkt ruimen minder goed bij deze variant; Waarom vaccineren we kippen niet tegen vogelgriep; en Welke langetermijnmaatregelen zouden kunnen werken?

Ondernemer van het Jaar
Slagerij Andringa is verkozen tot ‘Ondernemer van het Jaar’ in ’t Zand in de jaarlijkse Zandtemer ondernemersverkiezing. Dat meldt Noordkop Centraal.

Transformatie vleesstad Oss
Oss staat bekend als vleesstad. Maar de productie van vegetarische producten zijn in opkomst volgens het Brabants Dagblad. Onder andere LiveKindly Collective heeft zich gevestigd in de stad.

Biden wil grote vleesverwerkers aanpakken
“De Amerikaanse president Joe Biden is van plan de regels voor de Amerikaanse vleesindustrie aan te scherpen”, schrijft het FD. Wat betekent dit precies?

 

Altijd op de hoogte blijven?