Wakker Dier: 'Supermarkten stappen over op sterkalkoen'

IMG_8538_RGB_300dpi-1000x500

Zes supermarkten verkopen deze kerstdagen uitsluitend kalkoen met een dierenwelzijnskeurmerk. Dat meldt Wakker Dier. De supers geven daarmee gehoor aan de oproep van de dierenwelzijnsorganisatie, om te stoppen met plofkalkoen. De keurmerkkalkoen vervangt de plofkalkoen.

Wakker Dier is verheugd over het voornemen van de supermarkten. 'Één Beter Leven-ster is een mooie eerste stap, die je als supermarkt elke kalkoen zou moeten gunnen', aldus de dierenwelzijnsorganisatie.

Keurmerken

Eerder dit jaar schakelde Jumbo als eerste over op kalkoen met één Beter Leven ster. Nu zijn er nog vijf supermarkten die deze Kerst uitsluitend verse kalkoen met een dierenwelzijnskeurmerk verkopen: Boni, Coop, Deen, Jan Linders en Spar. 'Weer acht andere supermarkten introduceren ook kalkoen met een keurmerk, maar hebben daarnaast nog plofkalkoen in het schap liggen.'

Uitsluitend plofkalkoen

Lidl en Plus zijn volgens Wakker Dier de enige supermarkten die nog uitsluitend plofkalkoen verkopen. 'Albert Heijn verkoopt een kalkoen van een langzamer groeiend ras. Deze kalkoenen hebben het beter dan de plofkalkoen, maar voldoen niet aan de eisen voor één ster', geeft de dierenwelzijnsorganisatie aan.

Hele kalkoen

Wakker Dier: 'Vooral met hele kalkoenen is het oppassen geblazen: bij de supermarkten die deels over zijn op een keurmerk, is de hele kalkoen vaak een plofkalkoen.' Wakker Dier waarschuwt daarom in het bijzonder om bij deze hele kalkoenen op dierenwelzijnskeurmerken te letten. Slechts drie supermarkten – Boni, Jan Linders en Jumbo – verkopen hele kalkoenen met een keurmerk.

Zweren en blaren

De plofkalkoen groeit extreem snel; met wel 145 gram per dag. 'Veel plofkalkoenen hebben last van pijnlijke voetzweren en borstblaren, doordat ze hun leven lang in uitwerpselen staan. De slechte luchtkwaliteit zorgt voor geïrriteerde ogen en luchtwegproblemen', aldus Wakker Dier.

Daglicht

Het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming kent één, twee, of drie sterren toe. Bij één ster zijn de grootste welzijnsproblemen aangepakt. De kalkoenen groeien 25 procent minder snel en krijgen 25 procent meer ruimte. Ook krijgen zij daglicht, afleidingsmateriaal en een overdekte uitloop.

Lees ook
Grote Europese meerderheid voor einde kooitijdperk

Grote Europese meerderheid voor einde kooitijdperk

Voor 2027 is het gebruik van kooien in de veehouderij verleden tijd. Althans, daar dringt het Europees Parlement op aan bij de Europese Commissie, als reactie op het Europees burgerinitiatief "Stop de kooien – End the Cage Age”, waarin 1,4 miljoen Europeanen deze oproep onderschreven.

Aldi stapt in 2023 over op Beter leven kip

Aldi stapt in 2023 over op Beter leven kip

Aldi stapt over op kip met het Beter leven keurmerk. Vanaf 2023 hebben alle verse kipproducten in de schappen minimaal één Beter Leven-ster. Dit geldt eind 2021 al voor alle kipvleeswaren. De supermarktketen is de vijfde die deze stap zet. Eerder maakten Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Plus al bekend over te stappen op kip met het Beter leven-keurmerk.  Dierenwelzijn...

Nog nooit zoveel overheidssteun aan biologische sector

Nog nooit zoveel overheidssteun aan biologische sector

De Tweede Kamer neemt vier moties aan ter bevordering van biologische landbouw en voeding. Op 25 mei kreeg de motie van D66 en CDA voor een ‘supermarkten convenant’ steun vanuit de ruime meerderheid. De Kamer steunt ook voorstellen om biologische landbouw en bloembollenteelt aantrekkelijker te maken.