Wakker Dier: 'Subsidie diervriendelijke stalvloeren werkt niet'

attachment-001_food-image-1550336

De subsidieregeling voor diervriendelijke stalvloeren voor kalveren werkt niet, aldus stichting Waker Dier. ‘Nog altijd leven bijna alle Nederlandse kalfjes op ongeschikte vloeren. Dit is in strijd met de wet Houders van Dieren. Daarom roepen we minister Schouten in een brandbrief op om de wet te handhaven en betere vloeren verplicht te stellen’, zegt Anne Hilhorst.

Vorig jaar trok Wakker Dier aan de bel over het leed bij kalveren, naar aanleiding van een rapport van de Wageningen Universiteit. De minister antwoordde hierop dat ook zij van mening is dat kalveren vrij moeten zijn van pijn, angst en fysiek ongerief. De subsidieregeling voor diervriendelijke vloeren gold als ‘lichtend’ voorbeeld. Uit de cijfers van LNV blijkt echter dat minimaal gebruik is gemaakt van de regeling.

17.000 dieren

De regeling had 145.000 kalfjes een betere vloer moeten bezorgen, dat is vijftien procent van alle Nederlandse kalfjes. ‘In de praktijk is dit voor slechts 17.000 dieren gelukt. Boeren geven aan van de regeling gebruik te willen maken, maar doen dat in de praktijk niet. Hierdoor leven bijna alle Nederlandse kalfjes nog steeds op uiterst ongeschikte vloeren.’

Al in 2007 concludeerde voormalig LNV-minister Verburg dat de gladde en harde vloeren niet goed zijn voor de kalveren. ‘Zij wilde betere, rubberen vloeren verplicht stellen. Dat is dertien jaar later nog steeds niet gebeurd, terwijl de huidige dieronvriendelijke vloeren in strijd zijn met de Nederlandse wetgeving’, aldus Hilhorst.

Harde, gladde vloeren

Volgens de wet moet de vloer waarop kalfjes leven stroef zijn en moet er een comfortabele ligruimte aanwezig zijn. ‘Dat is nu niet het geval op de harde en vaak gladde betonnen of roostervloeren. Door de harde vloeren kunnen de kalfjes nooit lekker liggen. En op gladde vloeren kunnen zij zich niet goed bewegen.’

Wakker Dier wil dat de overheid een eind maakt aan de slechte leefomstandigheden van kalfjes en vraagt de minister per brief zo snel mogelijk te handhaven. ‘Dit enorme dierenleed is het onacceptabele gevolg van dertien jaar wegkijken. Wij willen dat de minister haar verantwoordelijkheid neemt en betere vloeren verplicht stelt.’

Lees ook
Melkveehouderij loopt flink achter bij collega’s in kip, varken en kalf, vinden WUR en Wakker Dier

Melkveehouderij loopt flink achter bij collega’s in kip, varken en kalf, vinden WUR en Wakker Dier

Dat concludeert de Wageningen Live Stock Research in een vergelijkend onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. Wageningen stelde op basis van reeds bekend onderzoeksmateriaal vast dat Nederlandse boeren vleeskippen, varkens en kalveren de afgelopen tien jaar een beter leven hebben kunnen bieden door verbeterde wetten en eisen van supermarkten.

COV: Dierenwelzijn slachterijen uitstekend in orde

COV: Dierenwelzijn slachterijen uitstekend in orde

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde de resultaten van de inspecties op slachthuizen in 2019 en 2020. In de berichtgeving spreekt NVWA van honderden boetes en waarschuwingen. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) nuanceert dit beeld.

Groothandel Sligro kiest voor Beter Leven Kip

Groothandel Sligro kiest voor Beter Leven Kip

Sligro kiest als eerste groothandel voor Beter Leven kip. Vanaf 2023 ligt er alleen nog maar kip met minimaal één Beter Leven-ster is de schappen. Dat meldt Wakker Dier met een persbericht.