Wakker Dier: 'Subsidie diervriendelijke stalvloeren werkt niet'

attachment-001_food-image-1550336

De subsidieregeling voor diervriendelijke stalvloeren voor kalveren werkt niet, aldus stichting Waker Dier. ‘Nog altijd leven bijna alle Nederlandse kalfjes op ongeschikte vloeren. Dit is in strijd met de wet Houders van Dieren. Daarom roepen we minister Schouten in een brandbrief op om de wet te handhaven en betere vloeren verplicht te stellen’, zegt Anne Hilhorst.

Vorig jaar trok Wakker Dier aan de bel over het leed bij kalveren, naar aanleiding van een rapport van de Wageningen Universiteit. De minister antwoordde hierop dat ook zij van mening is dat kalveren vrij moeten zijn van pijn, angst en fysiek ongerief. De subsidieregeling voor diervriendelijke vloeren gold als ‘lichtend’ voorbeeld. Uit de cijfers van LNV blijkt echter dat minimaal gebruik is gemaakt van de regeling.

17.000 dieren

De regeling had 145.000 kalfjes een betere vloer moeten bezorgen, dat is vijftien procent van alle Nederlandse kalfjes. ‘In de praktijk is dit voor slechts 17.000 dieren gelukt. Boeren geven aan van de regeling gebruik te willen maken, maar doen dat in de praktijk niet. Hierdoor leven bijna alle Nederlandse kalfjes nog steeds op uiterst ongeschikte vloeren.’

Al in 2007 concludeerde voormalig LNV-minister Verburg dat de gladde en harde vloeren niet goed zijn voor de kalveren. ‘Zij wilde betere, rubberen vloeren verplicht stellen. Dat is dertien jaar later nog steeds niet gebeurd, terwijl de huidige dieronvriendelijke vloeren in strijd zijn met de Nederlandse wetgeving’, aldus Hilhorst.

Harde, gladde vloeren

Volgens de wet moet de vloer waarop kalfjes leven stroef zijn en moet er een comfortabele ligruimte aanwezig zijn. ‘Dat is nu niet het geval op de harde en vaak gladde betonnen of roostervloeren. Door de harde vloeren kunnen de kalfjes nooit lekker liggen. En op gladde vloeren kunnen zij zich niet goed bewegen.’

Wakker Dier wil dat de overheid een eind maakt aan de slechte leefomstandigheden van kalfjes en vraagt de minister per brief zo snel mogelijk te handhaven. ‘Dit enorme dierenleed is het onacceptabele gevolg van dertien jaar wegkijken. Wij willen dat de minister haar verantwoordelijkheid neemt en betere vloeren verplicht stelt.’

Lees ook
COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

Zomer 2021 startte de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en haar leden na gesprekken met de toenmalige Ministers van LNV en SZW, vakbonden en de dierenbescherming met het initiatief ‘Naar duurzame arbeid in de vleessector’.

Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable produceert varkens- en rundvlees op basis van één dierlijke cel. 20 juli presenteerde de kweekvleesproducent de eerste beelden van een worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees. Meatable verwacht dit product in 2025 op de markt te kunnen brengen.

Wakker Dier: minder vleesaanbiedingen in de supermarkt

Wakker Dier: minder vleesaanbiedingen in de supermarkt

Uit de jaarlijkse foldermonitor van Wakker Dier blijkt dat het aantal vleesaanbiedingen in de supermarkt voor het eerst sinds 2015 is gedaald. In de eerste helft van 2022 daalde het aantal aanbiedingen naar het niveau van 2020.