Wakker Dier strijdt via krant tegen AH-kip

WakkerDierkipactie-560x373

Wakker Dier richt zijn pijlen via landelijke kranten weer op Albert Heijn die volgens de actiegroep te weinig let op het welzijn van de AH-kip.

‘Kipburgers van Albert Heijn goedkoper dan maïs? Dan weet je één ding zeker: die kip heeft een rotleven gehad. Pik het niet langer en skip de AH-kip’, zo valt er vandaag te lezen in NRC Handelsblad, NRC Next en Het Parool. De tekst staat onder afbeeldingen van maïs (2 kolven voor €2,19) en kipburgers (2 stuks voor €1,73) die bij Albert Heijn te koop zijn. Zaterdag staat de advertentie van Wakker Dier ook in Volkskrant Magazine en Parool’s PS van de Week.

Wakker Dier: ‘Supermarktsysteem is absurd’

De actiegroep zegt consumenten met de advertentie erop te willen wijzen dat het supermarktsysteem absurd is. ‘Met de advertentie willen we mensen aan het denken zetten. Hoe gek is het dat een dier goedkoper is dan een plant? Dat supermarkten kippen afwaarderen tot een waardeloos product?’, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. Het overgrote deel van de kipproducten in de supermarkten voldoet volgens de groep nog niet aan het één ster Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Wakker-Dier-advertentie-AH-kip-542x680-239x300

‘Albert Heijn behandelt kip slechtst’

Met name Albert Heijn wordt zwartgemaakt door de organisatie. Volgens Hilhorst is Wakker Dier ‘het gesol van Albert Heijn met zijn AH-kip zat’. Van alle supermarkten zorgt de marktleider volgens de actiegroep het slechtst voor zijn kippen en gaat AH alleen voor eigen gewin. Hilhorst: ‘De AH-kippen hebben een rotleven: door de hoge dichtheid raken ze gestrest, lopen ze over elkaar heen en verwonden ze elkaar.’ De kippen zouden met 16 per vierkante meter leven zonder daglicht. Wakker Dier wil dat Albert Heijn zo snel mogelijk omschakelt naar kippen die voldoen aan ten minste één Beter Leven-ster.

Campagne Skip de AH-kip al jaar gaande

De campagne van actiegroep Wakker Dier tegen de kip in het AH-schap loopt al een jaar. Zo startte de groep in juli 2019 met een tv-spotje en later achtervolgde de organisatie bezorgwagens van Albert Heijn. Ook is er een radiocommercial geweest. Het verhaal van Wakker Dier is dat de kip van AH slechter is dan de standaardkip van Jumbo en andere supermarktketens.

Lees ook
COV: Dierenwelzijn slachterijen uitstekend in orde

COV: Dierenwelzijn slachterijen uitstekend in orde

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde de resultaten van de inspecties op slachthuizen in 2019 en 2020. In de berichtgeving spreekt NVWA van honderden boetes en waarschuwingen. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) nuanceert dit beeld.

Groothandel Sligro kiest voor Beter Leven Kip

Groothandel Sligro kiest voor Beter Leven Kip

Sligro kiest als eerste groothandel voor Beter Leven kip. Vanaf 2023 ligt er alleen nog maar kip met minimaal één Beter Leven-ster is de schappen. Dat meldt Wakker Dier met een persbericht.

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.