Wakker Dier richt pijlen op plofkip van Aldi

attachment-001_food-image-1142746

Wakker Dier is gestart met een radiocampagne tegen Aldi, omdat die als enige grote supermarkt plofkip blijft verkopen. 'Terwijl alle andere grote supermarkten bezig zijn het kipschap op het gebied van dierenwelzijn te verbeteren, doet Aldi helemaal niets', aldus de dierenwelzijnsorganisatie.

'Koploper Jumbo introduceert nog dit jaar de Nieuwe Standaardkip, en neemt daarmee echt afstand van de plofkip', geeft Wakker Dier aan. 'De andere grote supermarkten stappen op korte termijn over op de zogenoemde flopkip. Ook al betekent dit nog maar een kleine welzijnsverbetering voor de kip, het is toch een stapje vooruit. Maar Aldi zet zelfs die kleine stap nog niet.' De dierenwelzijnsorganisatie vindt de laksheid van Aldi onacceptabel en is een radiocampagne gestart waarmee consumenten bewust worden gemaakt van Aldi’s uitstelgedrag.

Scharrelkip

Aldi verkoopt ook filet en braadlapjes van scharrelkip, maar het vleesschap ligt volgens Wakker Dier voornamelijk vol met plofkip. 'Als enige grote supermarkt heeft Aldi nog niet concreet aangegeven wanneer zij stopt met de verkoop van plofkip. Alle andere grote supermarkten hebben dit wel gedaan. De meeste vervangen de plofkip door een iets betere kip, de Kip van Morgen, of zoals Wakker Dier het noemt, de flopkip. De flopkip leeft een paar dagen langer dan de plofkip, krijgt een smartphone meer aan ruimte en een handje stro.'

Korte termijn

De meeste supermarkten hebben aan Wakker Dier laten weten op korte termijn de plofkip te vervangen door flopkip. Supermarkt Jumbo onderneemt als enige echt actie en vervangt de plofkip door de Nieuwe Standaardkip. Wakker Dier: 'Hoewel deze kip geen Beter Leven-ster van de Dierenbescherming verdient, ligt het welzijn van het dier stukken hoger dan bij de flopkip.'

A-merken

Sinds de start van de plofkipcampagne (in 2012) zijn al veel A-merken, cateraars en ziekenhuizen overgestapt op kip met minimaal één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Zover is nog geen enkele supermarkt. Wakker Dier zou graag zien dat ook supermarkten 1ster-vlees als ondergrens gaan hanteren. Wakker Dier geeft aan haar campagne voort te zetten 'totdat de plofkip uit alle supermarktschappen is verdwenen, en is vervangen door fatsoenlijkere kip'.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Kip in blaas

Kip in blaas

Paul Bocuse wordt algemeen beschouwd als een van de grootste gastronomen van de 20ste eeuw. Met zijn klassieke Franse keuken verdiende hij drie Michelinsterren.

CBS: Rundveestapel nauwelijks gewijzigd

CBS: Rundveestapel nauwelijks gewijzigd

De rundveestapel bleef in 2022 nagenoeg gelijk met 2021. De omvang van de varkensstapel nam wel iets af evenals het aantal kippen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2022.

Nederlandse consument blijft vlees eten

Nederlandse consument blijft vlees eten

In 2021 verbruikte de Nederlandse bevolking 76,1 kg vlees. Een kleine stijging ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit onderzoek naar het Nederlandse vleesverbruik van Wageningen Economic Resource in opdracht van Wakker Dier.