Wakker Dier richt pijlen op plofkip van Aldi

attachment-001_food-image-1142746

Wakker Dier is gestart met een radiocampagne tegen Aldi, omdat die als enige grote supermarkt plofkip blijft verkopen. 'Terwijl alle andere grote supermarkten bezig zijn het kipschap op het gebied van dierenwelzijn te verbeteren, doet Aldi helemaal niets', aldus de dierenwelzijnsorganisatie.

'Koploper Jumbo introduceert nog dit jaar de Nieuwe Standaardkip, en neemt daarmee echt afstand van de plofkip', geeft Wakker Dier aan. 'De andere grote supermarkten stappen op korte termijn over op de zogenoemde flopkip. Ook al betekent dit nog maar een kleine welzijnsverbetering voor de kip, het is toch een stapje vooruit. Maar Aldi zet zelfs die kleine stap nog niet.' De dierenwelzijnsorganisatie vindt de laksheid van Aldi onacceptabel en is een radiocampagne gestart waarmee consumenten bewust worden gemaakt van Aldi’s uitstelgedrag.

Scharrelkip

Aldi verkoopt ook filet en braadlapjes van scharrelkip, maar het vleesschap ligt volgens Wakker Dier voornamelijk vol met plofkip. 'Als enige grote supermarkt heeft Aldi nog niet concreet aangegeven wanneer zij stopt met de verkoop van plofkip. Alle andere grote supermarkten hebben dit wel gedaan. De meeste vervangen de plofkip door een iets betere kip, de Kip van Morgen, of zoals Wakker Dier het noemt, de flopkip. De flopkip leeft een paar dagen langer dan de plofkip, krijgt een smartphone meer aan ruimte en een handje stro.'

Korte termijn

De meeste supermarkten hebben aan Wakker Dier laten weten op korte termijn de plofkip te vervangen door flopkip. Supermarkt Jumbo onderneemt als enige echt actie en vervangt de plofkip door de Nieuwe Standaardkip. Wakker Dier: 'Hoewel deze kip geen Beter Leven-ster van de Dierenbescherming verdient, ligt het welzijn van het dier stukken hoger dan bij de flopkip.'

A-merken

Sinds de start van de plofkipcampagne (in 2012) zijn al veel A-merken, cateraars en ziekenhuizen overgestapt op kip met minimaal één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Zover is nog geen enkele supermarkt. Wakker Dier zou graag zien dat ook supermarkten 1ster-vlees als ondergrens gaan hanteren. Wakker Dier geeft aan haar campagne voort te zetten 'totdat de plofkip uit alle supermarktschappen is verdwenen, en is vervangen door fatsoenlijkere kip'.

Lees ook
Wakker Dier: ‘Boeren houden van koeien’-campagne Liegebeest 2022

Wakker Dier: ‘Boeren houden van koeien’-campagne Liegebeest 2022

Wakker Dier maakt bekent dat de campagne Boeren houden van koeien is verkozen tot Liegebeest van 2022. Met deze jaarlijkse verkiezing wil de dierenwelzijnsorganisatie misleidende uitspraken over dierenwelzijn aanpakken en bedrijven en consumenten scherp houden.

Vleestopper: Bavette van de bbq met salsa verde

Vleestopper: Bavette van de bbq met salsa verde

Bavette is een populair stuk vlees voor op de barbecue en dat is niet voor niets. Het is heerlijk mals en sappig. Het is de dikke rand vlees uit de flank van het rund en wordt ook wel vanglap, flank steak of vinkelap genoemd.

Wakker Dier: Minister Schouten censureerde klimaatcampagne

Wakker Dier: Minister Schouten censureerde klimaatcampagne

In 2019 censureerde Carola Schouten, destijds minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), het onderwerp minder vlees eten in de klimaatcampagne Iedereen doet wat. Dat claimt Wakker Dier op basis van overheidsdocumenten die de dierenwelzijnsorganisatie na een beroep op de Wet open overheid in handen kreeg.