Wakker Dier richt pijlen nu op vleesexport

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

AMSTERDAM - Wakker Dier is verbaasd en aangenaam verrast door het succes van de campagne tegen het onverdoofd castreren van biggen. Nu de binnenlandse markt 'om' is, richt de stichting zijn pijlen nu op de exporterende vleessector.

AMSTERDAM - Wakker Dier is verbaasd en aangenaam verrast door het succes van de campagne tegen het onverdoofd castreren van biggen. Nu de binnenlandse markt 'om' is, richt de stichting zijn pijlen nu op de exporterende vleessector.

'Het was eigenlijk vrij onverwacht dat bedrijven zoals Hema en Burger King zo snel omvielen', aldus Sjoerd van der Wouw van de stichting zondag in het programma Vroege Vogels op Radio 1.


Veel instanties en bedrijven, zoals ook Unox, McDonalds en de Vereniging van Keurslagers hebben inmiddels besloten uiterlijk per 1 januari 2009 te stoppen met de verwerking van vlees van onverdoofd gecastreerde biggen.


Spotjes

De spotjes van de stichting waren de afgelopen maanden niet van de radio te branden. Daarin nagelde Wakker Dier steeds één bedrijf aan de schandpaal. Van der Wouw: 'Dan waren we op maandag een spotje aan het opnemen dat de volgende dag werd uitgezonden en 's middags belde zo'n bedrijf al om te vertellen dat ze alleen nog goed vlees zouden gaan gebruiken en of die spot van de radio af mocht. Konden we meteen een nieuw spotje opnemen met de naam van een ander bedrijf erin.'


Export

Wakker Dier, opgericht tijdens de grootschalige uitbraak van varkenspest in Nederland, bestaat deze maand tien jaar. Na het succes van deze campagne wil de stichting zich nu meer gaan richten op Nederlands vlees dat bedoeld is voor de export. 'Voor exportvlees gaan veel varkensboeren gewoon door met onverdoofd castreren.' Volgens Van der Wouw zouden ze ook daar best mee willen stoppen als er bijvoorbeeld een financiële vergoeding tegenover stond.

Stem op onze nieuwe stelling:

"De klimaatfilm van Marianne Thieme 'Meat the Truth' is niets anders dan een nieuwe poging de vleessector kapot te maken. Verbieden die hap!" Klik hier om mee te stemmen

Lees ook:

Snack- en vleeswarensector buigen voor Wakker Dier (12 november 2007) 

Febo: alleen nog snacks met ballen (6 november 2007)

Mora overstag na campagne Wakker Dier (5 november 2007)

Kijk ook in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over Wakker Dier

Alle berichten over dierenwelzijn

Alle berichten over biggencastratie


Altijd op de hoogte blijven?