Wakker Dier: Minister Schouten censureerde klimaatcampagne

1 september 2022 Redactie Vleesmagazine Unsplash
Foto: Mary Winchester / Unsplash

In 2019 haalde Carola Schouten, destijds minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), het onderwerp minder vlees eten uit de klimaatcampagne Iedereen doet wat. Dat claimt Wakker Dier op basis van overheidsdocumenten die de dierenwelzijnsorganisatie na een beroep op de Wet open overheid in handen kreeg.

De campagne Iedereen doet wat adviseerde burgers hoe ze hun impact op het klimaat kunnen verminderen, zoals isolatie van het huis en minder voedsel verspillen. Minder vlees eten zat hier niet bij. Wakker Dier meldde september 2021 al dat het weglaten van de vermindering van de vleesconsumptie een initiatief uit het ministerie van LNV was.

Wakker Dier heeft nu documenten in handen waaruit blijkt dat dit gebeurde op verzoek van van de toenmalige minister Carola Schouten. “[Zwartgelakt] en ik blokkeren alles wat maar gaat over vlees, naar wens van de minister. Dus het zal vast genoemd worden, maar wordt niet uitgewerkt of opgepakt", schreef een van de ambtenaren van het ministerie in een intern bericht. De minister zou deze keus gemaakt hebben omdat de mindering van de vleesconsumptie een gevoelig onderwerp is.

Een woordvoeder van het ministerie van LNV ontkent in een reactie op Nu.nl dat minister Schouten mindering van de vleesconsumptie uit de campagne heeft gehouden. “Minister Schouten heeft alleen gezegd dat de boodschap niet negatief, als een verbod, maar positief, als een keuze voor alternatieven, moest worden verpakt. Er is niets tegengehouden.”

Bron: Wakker Dier / Nu.nl

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?