Wakker Dier: AH en Jumbo stoppen met plofkip

14 maart 2016

Voor het einde van het jaar zijn alle huismerk kipvleeswaren en verse kipmaaltijden van Albert Heijn en Jumbo plofkipvrij. Marktleiders Albert Heijn en Jumbo zijn de eerste supermarktketens die deze belangrijke stap zetten, laat Wakker Dier weten.

'Dit is een grote stap voor de dieren, want grofweg een kwart van de Nederlandse vleesconsumptie bestaat uit vleeswaren', laat Wakker Dier weten. 'Miljoenen kippen krijgen hierdoor een iets beter leven. De nieuwe kippen groeien langzamer, zijn gezonder en actiever, en krijgen iets meer ruimte.'

Bij Jumbo krijgen de kippen ook nog daglicht. Wakker Dier: 'We zijn blij met deze plannen. De marktleiders nemen het voortouw richting een compleet plofkipvrije supermarkt.'

Nieuwe AH-kip

Albert Heijn vervangt plofkip door Nieuwe AH kip en kip met één Beter Leven ster

Vanaf medio april worden alle AH-stoommaaltijden die kip bevatten, gemaakt met scharrelkip met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Gedurende de rest van het jaar wordt de kip in andere verse maaltijden, maaltijdsalades en vleeswaren omgezet naar de Nieuwe AH kip. De Nieuwe AH kip groeit 23% langzamer dan plofkip en krijgt 31% meer leefruimte. Daarnaast vergroot Albert Heijn de komende tijd het scharrelkipassortiment in het verse vleesschap.

Jumbo-standaardkip

Voor het einde van 2016 worden alle verse kippizza’s, -maaltijden, -maaltijdsalades en -vleeswaren van het Jumbo-huismerk gemaakt met Nieuwe Standaardkip. Vanaf eind mei zullen bijvoorbeeld al een aantal Hollandse Maaltijden plofkipvrij zijn. De Nieuwe Standaardkip groeit 25% langzamer dan plofkip en krijgt 56% meer leefruimte.

Minder plofkip op brood

Volgens Wakker Dier stoppen bijna alle supermarkten dit jaar met de verkoop van plofkip, maar zijn ze nog niet plofkipvrij. Er zou nog plofkip zitten in vleeswaren, worsten, snacks, soepen, pizza’s, kant-en-klaarmaaltijden.

Altijd op de hoogte blijven?