Waarschuwing op kip mogelijk uitgebreid naar andere vlees- en visproducten

20 oktober 2015 Vleesmagazine

Sinds 2001 bestaat de verplichting van een waarschuwingsetiket op vers pluimveevlees. Uit een onderzoek van het RIVM blijkt dat dit waarschuwingsetiket goed gelezen en gewaardeerd wordt. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat met het bedrijfsleven in gesprek over een mogelijke uitbreiding van de waarschuwing op andere vlees- en visproducten. Schippers schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer, meldt FoodHolland op haar site.

In 2001 is mede naar aanleiding van een Gezondheidsraadadvies over voedselinfecties, samen met de pluimveesector een pakket aan maatregelen ter bestrijding van Salmonella en Campylobacter op pluimveevlees vastgesteld. Een onderdeel hiervan was de communicatie naar de consument. In afstemming met het bedrijfsleven is de volgende waarschuwingstekst tot stand gekomen: 'Let op, geef schadelijke bacteriën geen kans. Zorg daarom dat deze bacteriën niet via de verpakking, uw handen of het keukengerei in uw eten terecht komen. Maak dit vlees door en door gaar om deze bacteriën uit te schakelen'.

Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat een ruime meerderheid van de consumenten een waarschuwingsetiket op de verpakking van kippenvlees belangrijk, nuttig en geruststellend vindt. Na het tonen van het etiket geeft 22 procent van de respondenten aan dat zij van plan zijn om voortaan beter met rauwe kip om te gaan.

Onderzoek

Het RIVM adviseert om het waarschuwingsetiket op pluimveevlees te behouden. Ze geeft daarbij aan dat een nadere analyse van de waarschuwing zinvol is om na te gaan op welke wijze het effect van de boodschap vergroot kan worden. Schippers gaat daarom samen met het Voedingscentrum en het bedrijfsleven onderzoeken hoe deze tekst en de vormgeving van de waarschuwing geoptimaliseerd en gemoderniseerd kan worden. Daarnaast gaat de minister met het bedrijfsleven in gesprek over een mogelijke uitbreiding van de waarschuwing op andere vlees- en visproducten, meldt FoodHolland.

Altijd op de hoogte blijven?