'VWA moet vóór fusie eerst op orde zijn

13 augustus 2012 Tom van der Meer

DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer houdt twijfels bij de beoogde fusie tussen VWA, AID en PD in 2011. Minister Verburg van Landbouw vindt dat inspecties niet kostenefficiënter kunnen zonder de fusie.

DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer houdt twijfels bij de beoogde fusie tussen VWAAID en PD in 2011. Minister Verburg van Landbouw vindt dat inspecties niet kostenefficiënter kunnen zonder de fusie.


PvdA, SP en VVD willen dat Verburg eerst op orde op zaken stelt bij de VWA, voordat er verdere stappen genomen wordt tot een fusie met de Algemene Inspectiedienst (AID) en de Plantkundige Dienst (PD).


Toch is het volgens Verburg niet mogelijk om inspecties kostenefficiënter te maken, zonder de voorgenomen fusie. Het kabinet heeft afgesproken om 29 miljoen euro op de diensten te bezuinigen.


'Als ik deze taakstelling niet verantwoord kan uitvoeren, dan geef ik haar terug', aldus Verburg. 'Of dan moet de Kamer er geld bij doen.' Extra geld lijkt er echter niet in te zitten, zo is de stemming bij een meerderheid van de Tweede Kamer, meldt het Agrarisch Dagblad.


Verburg zegde wel toe om in 2009 met een evaluatie van het fusieproces te komen.


Lees ook:

Tweede Kamer: (Nog) geen fusie VWA (26 juni 2008)

Belg onderzoekt knelpunten slachtsector (21 april 2008)

Zorgen over fusieplan VWA-AID (28 maart 2008)


Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over de VWA

Altijd op de hoogte blijven?