VWA-kantoor Groningen blijft na fusie

13 augustus 2012 Tom van der Meer

DEN HAAG - Het kantoor van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in Groningen blijft ook na de fusie van de inspectiediensten bestaan. Verder krijgt het Limburgse Horst een inspectieacademie.

DEN HAAG - Het kantoor van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in Groningen blijft ook na de fusie van de inspectiediensten bestaan. Verder krijgt het Limburgse Horst een inspectieacademie.


Minister Gerda Verburg van Landbouw zegde dit toe aan de Tweede Kamer. Daarmee heeft ze steun gekregen voor het locatieplan voor de fusie tussen VWA, de Algemene Inspectiedienst (AID) en de Plantenziektenkundige Dienst (PD) in 2011.


Weerstand

Eind vorig jaar ging een meerderheid van de Tweede Kamer niet akkoord met het voorstel van Verburg over de vestigingsplaatsen van de verschillende kantoren.  


Er was vooral veel weerstand, ook bij de coalitiepartijen CDA en PvdA, over de keuze voor de regionale vestigingen Noord (in Zwolle) en Zuid (in Eindhoven).


Het parlement vreesde namelijk dat op deze manier  werkgelegenheid verloren gaat in Groningen en Limburg, waar de diensten nu nog wel zitten.


Spreiding garanderen

Om de spreiding te garanderen komt er in Horst nu een opleidingscentrum voor inspecteurs van de nieuwe VWA. Dit kantoor kan ook worden gebruikt als steunpunt voor ambulante inspecteurs.


Het Groningse kantoor kan door ambulante inspecteurs, teamleiders en laboratoriumpersoneel worden gebruikt.


Akkoord

De nieuwe toezeggingen van Verburg hebben die zorg nu grotendeels weggenomen. Ook de Christenunie is akkoord, zodat een meerderheid het voorstel steunt.


De oppositiepartijen blijven unaniem tegen het locatieplan; zij vinden de tegemoetkomingen te mager.


Lees ook:

Fusie VWA kost 200 Limburgse banen (5 november 2008)

'VWA moet vóór fusie eerst op orde zijn' (12 september 2008)

Zorgen over fusieplan VWA-AID (28 maart 2008)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over de VWA

Alle berichten over VWA-AID-PD

Altijd op de hoogte blijven?