VVD vraagt EU opheldering over controles Brazilië

13 augustus 2012 redactie

EEn pluimveeslachterij in Brazilië.BRUSSEL - Europarlementariër Jan Mulder (VVD) heeft schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie over de Braziliaanse controles op voedsel bestemd voor export naar de Europese Unie.

In twee rapporten van het Europese Voedsel en Veterinair Bureau (FVO) werd geconstateerd dat de controles op die producten met betrekking tot aanwezigheid van residuen en diergeneesmiddelengebruik onder de maat zijn.

'Het is onacceptabel dat importproducten niet aan dezelfde eisen onderworpen worden, als voedselproducten afkomstig van binnen de EU. Dat leidt tot risico's voor de consument en imagoschade voor de betrokken producten. Bovendien valt het ook niet uit te leggen aan Europese producenten, die wel aan de strenge eisen moeten voldoen', aldus Mulder.

De Europarlementariër wil weten hoe het mogelijk is dat het Braziliaanse controlesysteem vele jaren niet aan de EU-normen voldoet zonder dat de Commissie heeft ingegrepen. Ook wil hij weten of de Commissie met hem van mening is dat het toelaten van producten die niet in de door de EU vereiste mate zijn gecontroleerd grote risico's met zich meebrengt voor de Europese consument en de veehouderij in Europa.

Lees ook:
PVE willen EU-verbod op Braziliaans vlees

Altijd op de hoogte blijven?