VVD kritisch over maatregelen varkensvlees

2 maart 2015 Mariska Vermaas Boerderij

De VVD is zeer kritisch op de openstelling van de particuliere opslag voor varkensvlees. VVD-Kamerlid Helma Lodders roept staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) via Kamervragen op zich krachtig te verzetten tegen de regeling.

Lodders vindt het vreemd dat Eurocommissaris Phil Hogan de regeling juist nu openstelt, nu de varkensprijzen stijgen. Ze vreest een negatief effect op de markt door de regeling, omdat deze weinig flexibel is als het gaat om periode waarin het varkensvlees opgeslagen mag worden en welke stukken varkensvlees voor de opslagregeling in aanmerking komt.

Financiële gevolgen

Lodders wil weten in welke mate de Nederlandse varkenssector gaat gebruikmaken van de regeling en wat de financiële gevolgen van de openstelling van de PO-regeling zijn voor de begroting van de EU en voor Nederland.

Seizoenen en festiviteiten

De politica vindt dat de regeling geen rekening houdt met de mogelijkheden die er zijn om bepaalde delen van het varken wel te vermarkten. Ook wordt er volgens haar geen rekening gehouden met seizoenen en festiviteiten die van invloed kunnen zijn op de consumptie van varkensvlees.

Altijd op de hoogte blijven?