VS let scherper op 'foute' vleesverwerkers

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

WASHINGTON - Federale inspecteurs in de Verenigde Staten gaan vanaf volgende maand scherper letten op vleesverwerkende bedrijven waar eerder besmettingen, zoals E.coli, zijn aangetroffen. Voorlopig gaat het om 250 van de in totaal 5.300 vleesverwerkers in de VS.

WASHINGTON - Federale inspecteurs in de Verenigde Staten gaan vanaf volgende maand scherper letten op vleesverwerkende bedrijven waar eerder besmettingen, zoals E.coli zijn aangetroffen. Voorlopig gaat het om 250 van de in totaal 5.300 vleesverwerkers in de VS.


Eind dit jaar hoopt het ministerie van Landbouw in de VS zo’n 1.200 bedrijven in dit verzwaarde regime onder te brengen. De nieuwe inspecties gelden alleen voor vleesverwerkers. Voor slachters verandert de huidige controle niet.


De Amerikaanse vleesindustrie vindt dat het ministerie veel te hard van stapel loopt, meldt Agrarisch Dagblad. Consumentenorganisaties steunen de sector hierin. Beide groeperingen vinden dat nog te weinig gegevens zijn verzameld over welke bedrijven wél en welke juist niet goed werken.


Ook is nog lang niet duidelijk welke processen meer en welke minder controles nodig hebben. Vertegenwoordigers van de vleesindustrie vinden dat de regering invoering van het verscherpte systeem moet uitstellen. Op die manier ontstaat meer tijd om uit te zoeken wat de nieuwe regels en voorschriften precies inhouden. Bovendien krijgen bedrijven en inspecteurs zo meer tijd om ermee vertrouwd te raken


Lees ook:

Vleesinspectie VS naar risico en reputatie (23 februari 2007)


FDA publiceert recall-foto's (15 februari 2007)


HACCP-module


Altijd op de hoogte blijven?