Vrachtauto met varkens bijna uur in volle zon: boete

attachment-001_food-image-VLS4160I01

Een chauffeur van een veewagen en het transportbedrijf waar hij werkt, krijgen een boete van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), omdat de chauffeur een vrachtwagen met 177 slachtvarkens bijna een uur in de volle zon op een parkeerterrein heeft laten staan. Inspecteurs van de NVWA zagen de vrachtwagen met aanhanger op dinsdag 30 juni staan bij een wegrestaurant in Boxtel.

Bij controle bleek dat het ventilatiesysteem in de vrachtwagen niet aan stond, omdat de chauffeur bang was dat de accu’s leeg zouden raken. Toen de chauffeur de ventilatoren wel aanzette bleek een groot deel van de ventilatoren ook niet te werken. De varkens waren erg benauwd. De varkens zijn zo snel mogelijk naar het slachthuis in de buurt gebracht.

Extreme temperaturen

Voor alle diertransporten geldt dat de dieren moeten worden beschermd tegen extreme temperaturen. Vrachtwagens die langer dan 8 uur onderweg zijn moeten voorzien zijn van een ventilatiesysteem dat er voor zorgt dat de temperatuur in de wagen niet hoger dan 30 graden wordt. Dit ventilatiesysteem moet ook als de vrachtwagen stil staat, nog minimaal 4 uur kunnen werken. Inspecteurs van de NVWA hebben tijdens het warme weer extra aandacht voor deze regels.

Verruimde tijden voor keuringen

Transportbedrijven en chauffeurs zijn verantwoordelijk voor het naleven van de regels van dierenwelzijn en voor het plannen van ritten zodat dieren niet tijdens het heetst van de dag worden vervoerd. Om transporteurs hierbij tegemoet te komen, heeft de NVWA de keuringstijden de komende dagen verruimd. Exportkeuringen kunnen de komende dagen vanaf 4 uur ’s ochtends worden aangevraagd, normaliter is dit vanaf 7 uur.

Lees ook
PLUS stapt als vierde grote supermarkt over op Beter Leven-kip

PLUS stapt als vierde grote supermarkt over op Beter Leven-kip

Na Albert Heijn, Lidl en Jumbo stapt ook PLUS over op kip met het Beter Leven keurmerk. Vanaf 2023 heeft alle kip in de schappen bij PLUS minimaal één ster Beter Leven van de Dierenbescherming. Dat heeft de supermarktketen laten weten aan Wakker Dier.

Ook Jumbo stapt over op kip met Beter Leven-keurmerk

Ook Jumbo stapt over op kip met Beter Leven-keurmerk

Na Albert Heijn en Lidl stapt ook supermarktketen Jumbo over op kip met Beter Leven-keurmerk. Vanaf 2023 heeft alle kip in de schappen minimaal één ster Beter Leven. "De overgang naar het Beter Leven keurmerk voor ons volledige aanbod kip is voor ons een logische volgende stap", zegt Olaf de Boer, directeur Commercie Jumbo.

Onderzoek naar invloed dierenwelzijn op smaak vlees

Onderzoek naar invloed dierenwelzijn op smaak vlees

Binnen het vierjarig Europese onderzoeksproject mEATquality onderzoeken wetenschappers de invloed van dierenwelzijn op de smaak van vlees. In Resource vertelt Hans Spoolder, onderzoeker bij de Animal Science Group van Wageningen University & Resources meer over het onderzoek.