Vrachtauto met varkens bijna uur in volle zon: boete

attachment-001_food-image-VLS4160I01

Een chauffeur van een veewagen en het transportbedrijf waar hij werkt, krijgen een boete van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), omdat de chauffeur een vrachtwagen met 177 slachtvarkens bijna een uur in de volle zon op een parkeerterrein heeft laten staan. Inspecteurs van de NVWA zagen de vrachtwagen met aanhanger op dinsdag 30 juni staan bij een wegrestaurant in Boxtel.

Bij controle bleek dat het ventilatiesysteem in de vrachtwagen niet aan stond, omdat de chauffeur bang was dat de accu’s leeg zouden raken. Toen de chauffeur de ventilatoren wel aanzette bleek een groot deel van de ventilatoren ook niet te werken. De varkens waren erg benauwd. De varkens zijn zo snel mogelijk naar het slachthuis in de buurt gebracht.

Extreme temperaturen

Voor alle diertransporten geldt dat de dieren moeten worden beschermd tegen extreme temperaturen. Vrachtwagens die langer dan 8 uur onderweg zijn moeten voorzien zijn van een ventilatiesysteem dat er voor zorgt dat de temperatuur in de wagen niet hoger dan 30 graden wordt. Dit ventilatiesysteem moet ook als de vrachtwagen stil staat, nog minimaal 4 uur kunnen werken. Inspecteurs van de NVWA hebben tijdens het warme weer extra aandacht voor deze regels.

Verruimde tijden voor keuringen

Transportbedrijven en chauffeurs zijn verantwoordelijk voor het naleven van de regels van dierenwelzijn en voor het plannen van ritten zodat dieren niet tijdens het heetst van de dag worden vervoerd. Om transporteurs hierbij tegemoet te komen, heeft de NVWA de keuringstijden de komende dagen verruimd. Exportkeuringen kunnen de komende dagen vanaf 4 uur ’s ochtends worden aangevraagd, normaliter is dit vanaf 7 uur.

Lees ook
Meer ruimte voor dieren thema Beter Leven week

Meer ruimte voor dieren thema Beter Leven week

Vandaag, op 25 oktober, start de Beter Leven week. Deze week vraagt de Dierenbescherming aandacht voor dierenwelzijn. Het thema is ruimte. De campagne loopt tot en met 31 oktober.

Dierenwelzijn zit in de lift

Dierenwelzijn zit in de lift

De maatschappij verandert. Consumenten kijken steeds kritischer naar dierenwelzijn en maatschappelijke organisaties spelen hierop in. Zij brengen misstanden aan het licht via de media en lobbyen bij de overheid. Met als resultaat dat politiek en overheid meebewegen. Het ziet ernaar uit dat consumenten steeds machtiger worden. De overheid bestuurt en...

Zampone met schokcuttergalantine

Zampone met schokcuttergalantine

In Modena, een stadje in Noord-Italië (Emilia-Romagna), is volgens overlevering de zampone voor het eerst gemaakt. Zampone werd traditioneel tijdens de kerstdis of op oudejaarsavond in combinatie met linzen gegeten.