“Voer heffing in op rood vlees”

rood vlees

De overheid moet heffingen invoeren op rood vlees. Dat is een van de aanbevelingen die de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding in haar rapport Gezondheid in Drievoud - Naar een gezond voedselsysteem voor planeet, consument en boer doet.

Het huidige voedselsysteem draagt bij aan de huidige crises rond het klimaat, biodiversiteit en chronische welvaartsziekten en ook aan de vertrouwenscrisis bij de boeren. Deze crises moeten niet apart, maar in combinatie worden aangepakt, aldus de Raad.

Gezondheid moet het organiserende principe worden voor de transitie van de landbouw en het hele voedselsysteem, stelt Herman Wijffels, lid van de Raad. “Het principe kan worden gebruikt door de overheid, het bedrijfsleven, de zorgsector en maatschappelijke organisaties en biedt ook een basis voor samenwerking”. 

Naast een heffing op rood vlees, pleit de Raad ook voor heffingen op toegevoegde suikers en zouten, maar juist voor een korting op groenten en fruit. De Raad roept de voedselindustrie verder op om te stoppen met ultrabewerkt voedsel en de supermarkten om voor consumenten de gezonde keuze de makkelijke keuze te maken.

Dossiers
Lees ook
Checklist belastingdienst helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Checklist belastingdienst helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten zo’n 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugkerende btw-aangifte. Om ondernemers te helpen, biedt...

Nieuwe kleineondernemersregeling vanaf 1 januari 2020

Nieuwe kleineondernemersregeling vanaf 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 gaat de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) van de Belastingdienst in. Ondernemers die per jaar minder dan €20.000 verdienen, komen in aanmerking voor deze regeling. Zij krijgen vrijstelling van hun btw-plicht.Deze nieuwe vrijstelling vervangt vanaf 2020 de huidige kleineondernemersregeling. Daarmee vervalt de korting op de btw....

Btw-verhoging brengt slagers in problemen

Btw-verhoging brengt slagers in problemen

De btw ging per 1 januari van 6 procent naar 9 procent voor foodproducten, deze verhoging heeft ook zijn weerslag op de btw-aangifte. Slagers die hier geen rekening mee houden, kunnen ernstig in de problemen komen.Het verschil tussen netto-verkoopprijs en de ontvangen prijs van de consument draagt u af aan de belastingdienst, met dien verstande dat...