“Voer heffing in op rood vlees”

8 september 2021 Mischa Brendel Robert Owen-Wahl

De overheid moet heffingen invoeren op rood vlees. Dat is een van de aanbevelingen die de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding in haar rapport Gezondheid in Drievoud - Naar een gezond voedselsysteem voor planeet, consument en boer doet.

Het huidige voedselsysteem draagt bij aan de huidige crises rond het klimaat, biodiversiteit en chronische welvaartsziekten en ook aan de vertrouwenscrisis bij de boeren. Deze crises moeten niet apart, maar in combinatie worden aangepakt, aldus de Raad.

Gezondheid moet het organiserende principe worden voor de transitie van de landbouw en het hele voedselsysteem, stelt Herman Wijffels, lid van de Raad. “Het principe kan worden gebruikt door de overheid, het bedrijfsleven, de zorgsector en maatschappelijke organisaties en biedt ook een basis voor samenwerking”. 

Naast een heffing op rood vlees, pleit de Raad ook voor heffingen op toegevoegde suikers en zouten, maar juist voor een korting op groenten en fruit. De Raad roept de voedselindustrie verder op om te stoppen met ultrabewerkt voedsel en de supermarkten om voor consumenten de gezonde keuze de makkelijke keuze te maken.

Altijd op de hoogte blijven?