VNO-NCW bepleit compensatie btw-verhoging

30 oktober 2017

VNO-NCW pleit voor een compensatiepakket om de nadelige gevolgen van de btw-verhoging weg te nemen. Het nieuw aangetreden kabinet verhoogt het lage btw-tarief van 6 naar 9%.

De btw-verhoging geldt voor zowel consumenten als (ambachtelijke) ondernemers. De verhoging gaat op z'n vroegst in 2019 in.

De verhoging leidt er volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW toe dat ondernemers pijnlijke effecten gaan ondervinden. Een compensatiepakket moet die pijn verhelpen en leiden tot gerichte publiek-private maatregelen ‘die ondernemers in de regio weer vooruit helpen en regio’s en stadscentra weer laten bruisen’.

Vooral gevoeld in middelgrote steden

Het nadelige effect van de btw-verhoging zal volgens VNO-NCW vooral worden gevoeld in middelgrote steden - met leeglopende stadscentra - en bij krimp- en grensregio’s. Deze week bleek nog dat afgelopen jaar in 45% van de gemeenten de leegstand van winkelcentra weer verder is toegenomen.

‘Verhoging van de btw is in deze gebieden met dalende koopkracht en scherpe concurrentie een extra dreun en maakt stadscentra nog minder attractief’, aldus Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW.

200 miljoen inzetten

Volgens De Boer is in het regeerakkoord een post opgenomen van 900 miljoen  euro voor de aanpak van regionale knelpunten. ‘Door zo’n 200 miljoen euro in te zetten voor regiodeals kunnen gemeenten en ondernemers van getroffen sectoren - winkels, horeca, cultuur, recreatie - worden ondersteund om hun stadscentrum of gebied weer onderscheidend en aantrekkelijker te maken. Door binnen- en buitenlandse toeristen aan te trekken ontlasten we bovendien overvolle steden, en creëren we extra omzet in die gebieden.’

Beste plannen

Als het geld slim en gericht wordt ingezet voor de beste plannen kan het volgens VNO-NCW publiek-privaat veel energie losmaken in regio’s en grotere investeringen uitlokken. Ook geeft het plan het kabinet de mogelijkheid om invulling te geven aan de in het regeerakkoord genoemde ‘deals’ met decentrale overheden om regionale kansen te benutten.

Aanvullende maatregelen

Enkele gerichte aanvullende fiscale maatregelen kunnen de pijn van de btw-verhoging in specifieke sectoren verder verzachten volgens VNO-NCW. Zo kan de timing van de lastenverlichting naar voren worden gehaald in de tijd.

Altijd op de hoogte blijven?