VN bezorgd over duur graan

attachment-001_food-image-VLS12595I01

GENEVE - Rellen over de hoge broodprijs in Mozambique en voedseltekorten elders zouden een alarmbel moeten laten rinkelen, stelde de speciaal VN-rapporteur voor het recht op voeding Olivier De Schutter dinsdag.

GENEVE - Rellen over de hoge broodprijs in Mozambique en voedseltekorten elders zouden een alarmbel moeten laten rinkelen, stelde de speciaal VN-rapporteur voor het recht op voeding Olivier De Schutter dinsdag.

Twee jaar geleden hebben veel westerse landen beloofd om arme landen te helpen bij de voedselschaarste die toen opdook. 'De donoren zijn hun beloften niet nagekomen', zei de Belg tijdens een missie in Syrië.

De fors gestegen graanprijs leidde recent tot rellen en honderdvijftig arrestaties in Mozambique. In Egypte waren ook protesten. Experts verwachten dat betogingen zich uitbreiden naar andere landen in Afrika en het Midden-Oosten.

'De meeste arme landen zijn nog steeds kwetsbaar', vindt De Schutter. 'Ze blijven buitensporig afhankelijk van voedselimport, waarvan de prijs steeds hoger en wisselender wordt.' Volgens de VN-expert is graan op de internationale markt 70 procent duurder dan vorig jaar, mede door droogte en branden in Rusland. Hij meent dat de prijsstijging is versterkt door speculanten.

Lees ook:
Vleesprijs hoogste in decennia (7 september 2010)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Meer berichten over prijzen


 

Meer over
Lees ook
Brancheorganisaties ontwikkelen hitteprotocol voor markten

Brancheorganisaties ontwikkelen hitteprotocol voor markten

Zomers kunnen de temperaturen hoog oplopen. Dit kan voor vishandelaren en marktslagers problemen opleveren voor de voedselveiligheid van hun producten. Daarom hebben brancheorganisaties Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS), Poeliersbond en Vereniging voor Nederlandse Visspecialisten(VNV) een hitteprotocol ontwikkeld dat 10 juni naar de gemeentes is...

Rapport moet schaarse vergunningen ambulante handel tegengaan

Rapport moet schaarse vergunningen ambulante handel tegengaan

De ambulante handel heeft een enorme stap gemaakt op het gebied van ‘schaarse vergunningen’. Voorzitter Henk Achterhuis van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) heeft een onderzoeksrapport overhandigd aan staatssecretaris Mona Keijzer.Verschillende ambulante handelaren, waaronder bakkers, slagers en visspecialisten, hebben de geldigheidsduur...

DCA-Markets introduceert notering prijsmutaties

DCA-Markets introduceert notering prijsmutaties

DCA-Markets, onderdeel van DCA Groep, is vanaf 14 oktober 2019 begonnen met de wekelijkse DCA-notering prijsmutaties varkensvleesonderdelen. Dit zijn de gemiddelde slachterij/grossier prijsmutaties voor de lopende week ten opzichte van die van de week daarvoor.Het gaat bij de noteringen om: Karkas, Buiken, Hammen, Spek, Ribben, Wangen, Nekken met been,...