Op basis van het literatuuronderzoek van Joep van Gils en Inés Peeters, designstudenten en ontwikkelaars van de app, stelden zij vast dat per vlucht 0,7 kilo per persoon aan niet-opgegeten voedsel wordt weggegooid.
“Dat zijn twee extra passagiers bij een vlucht van 300 mensen,” aldus Joep. “Als mensen op voorhand hun maaltijd kunnen samenstellen, zullen ze sneller geneigd zijn die maaltijd op te eten. Dat betekent dat er minder voedsel weggegooid hoeft te worden, en dat er minder aan boord hoeft. En dat spaart brandstof uit.”
Fijnere reiservaring
De luchtvaartsector streeft ernaar om in 2050 CO2-neutraal te vliegen, en deze app kan daar een bijdrage aan leveren. Dankzij de app kan de reiziger meer controle over zijn keuzes hebben, denk bijvoorbeeld aan dieetwensen. Om te testen of mensen de app positief ervaren, hebben de twee studenten een enquête gedaan onder veertig andere studenten. De resultaten hiervan waren positief, zegt Inés. Zij wijst op reacties van de ondervraagden, zoals: “Ik word hier blij van. Het zou leuk zijn deze optie in het echt te hebben. Ik denk ook dat het de reis aangenamer maakt, want je verwachtingen worden beter gemanaged. Ik zou mij op mijn maaltijd verheugen.”
En nu? Network Design professor Sicco Santema gaat in gesprek met het SESAME-programma om het concept verder uit te werken. Dat programma werkt samen met Airbus en luchtvaartmaatschappijen om te verduurzamen en de reiservaringen van passagiers te verbeteren.