‘Vleeswerkers eerder stoppen met werken’

vleescao-e1470317469227-272x184-172x116

Productiewerkers uit de vleesindustrie mogen eerder stoppen met werken door nieuwe afspraken in de cao voor de Vleesindustrie. Vleeswerkers die minimaal twintig jaar in de productie van het vlees hebben gewerkt, waarvan de laatste tien jaar bij hun huidige werkgever, mogen drie jaar voor hun AOW-datum stoppen met werken.

‘Het werk van bijvoorbeeld uitbeners en slachters is zwaar’, weet John Klijn, bestuurder FNV Voedingsindustrie. ‘Dag in dag uit slepen met zwaar vlees in koele ruimtes en de repeterende fysieke handelingen, sloopt je lichaam. Het is niet meer dan terecht dat juist voor deze medewerkers een harde cao-afspraak gaat gelden, zodat ze eerder kunnen stoppen. Met deze belangrijke afspraak worden de mensen in het vlees écht geholpen.’

Cao Vleesindustrie

De cao Vleesindustrie heeft een looptijd van 14 maanden, van 1 november 2019 tot 1 januari 2021. De loonsverhoging van 3,35 procent gaat in op 1 november 2019. De afspraken over het eerder stoppen met werken, worden nog nader uitgewerkt. Zo wordt nog verder nagedacht hoe deze afspraak gecombineerd kan worden met bijvoorbeeld verlofsparen en deeltijdpensioen. De afspraken gelden alleen voor medewerkers in de productie. Kantoorpersoneel uit de vleesindustrie valt buiten deze regeling, zij doen geen zwaar werk (meer).

De leden van FNV Voedingsindustrie mogen nog over de cao-afspraken stemmen. Klijn: ‘De vakbondsleden die aanwezig waren bij de onderhandelingen, staan unaniem achter dit akkoord. Zodra de teksten zijn uitgewerkt, kunnen alle leden zich erover uitspreken.’ De cao voor de Vleesindustrie geldt voor 12.000 medewerkers bij industriële slachterijen en productiebedrijven.

Lees ook: Voortaan één cao voor alle uitzendkrachten

 
Lees ook
Veiligheid

Veiligheid

Vertrouwen en veiligheid vormen de basis van een effectief team. Hetzelfde geldt voor bedrijven. Kort gezegd: geen gevoel van veiligheid, geen succes. Mijn praktijk laat zien dat mensen zich niet altijd veilig voelen in hun team of bedrijf, met alle gevolgen van dien.

Britse vleesindustrie wil personeelstekort oplossen met inzet gedetineerden

Britse vleesindustrie wil personeelstekort oplossen met inzet gedetineerden

In het Verenigd Koninkrijk kampt de vleesbranche met een tekort aan personeel. De branche wil dit probleem op lossen door de inzet van (ex)gedetineerden en is daarover in overleg met de overheid. Dat meldt BBC.

Personeelstekort bij veel bedrijven

Personeelstekort bij veel bedrijven

Verschillende sectoren kampen met een personeelstekort. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kreeg begin juli een op de vier ondernemers hiermee te maken. Het gevolg is dat de lonen stijgen.