Vleesverwerkers op de Veluwe in de fout

Logo-SZW

Vijf bedrijven op de Veluwe die vlees verwerken hebben regels overtreden op het gebied van veilig en eerlijk werken. Dat blijkt uit een controle van de Inspectie SZW, uitkeringsinstantie UWV en de Belastingdienst. Vier van de bedrijven kregen van de inspectie eerder al boetes opgelegd voor vergelijkbare zaken.

De overtredingen variëren van het niet dragen van verplichte beschermende kleding tot het ontbreken van goede afscherming en andere veiligheidsvoorzieningen. Ook medewerkers van twintig uitzendbureaus werden in het onderzoek betrokken. De inspectie denkt dat een groot deel van hen wordt onderbetaald en dat sprake is van onterechte inhoudingen op het loon.

Slechte urenregistratie

Bij een aantal vleesverwerkers was de urenregistratie onvoldoende. De inspectie vermoedt dan ook dat de werknemers te lange werkdagen maken. In sommige gevallen was er zelfs sprake van nachtarbeid terwijl dat niet bleek uit de arbeidstijdenregistraties.

Bij één vleesverwerker onttrok een werknemer zich aan de controle door snel te verdwijnen. De Inspectie denkt dat deze werknemer niet in Nederland mag werken.

De namen van de bedrijven worden door de inspectie niet bekendgemaakt.

[intermezzo:1]

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
526 werkgevers in de voedingsindustrie moeten nog definitieve berekening NOW aanvragen

526 werkgevers in de voedingsindustrie moeten nog definitieve berekening NOW aanvragen

Werkgevers in de voedingsindustrie, die in de vier aanvraagperiodes tussen oktober 2020 en september 2021 gebruikmaakten van de NOW-regeling (NOW 3.1, 3.2, 3.3 en 4), hebben nog een kleine maand om daarvoor de definitieve berekening aan te vragen. Op dit moment moeten 526 werkgevers in de voedingsindustrie nog een of meer aanvragen indienen. Met een...

Onderzoek naar werknemers in vleessector

Onderzoek naar werknemers in vleessector

Ruim 37 procent van de werknemers in de vleessector is in dienst van een uitzendbureau. Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Duitse consumenten besparen op vlees vanwege inflatie

Duitse consumenten besparen op vlees vanwege inflatie

Inflatie beïnvloedt het koopgedrag van veel consumenten, ook bij onze oosterburen. 31 procent van de Duitsers kan zich hun gebruikelijke vleesconsumptie niet meer veroorloven. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Vion voor de Vion Consumer Monitor.