Vleesverwerker Hilckmann en Slachthuis Nijmegen stoppen

attachment-001_food-image-VLS12816I01

Ruim 300 medewerkers van vleesverwerker Hilckmann en Slachthuis Nijmegen komen op straat te staan. De twee bedrijven stoppen met hun bestaan, meldt Omroep Gelderland. Daardoor verliezen zo'n 110 vaste medewerkers en zo'n 200 uitzendkrachten hun baan.

Hilckmann heeft geen vergunning gekregen om te exporteren naar China. Het Aziatische land is een belangrijke markt. 'Dat scheelt ons miljoenen op jaarbasis,' zegt woordvoerder Reinier Kole tegen Omroep Gelderland.

Donderdag en vrijdag zal er nog geslacht worden in Nijmegen, maar daarna sluiten de bedrijven. De OR verwacht dat dit snel gaat, omdat boeren zullen stoppen met het aanleveren van slachtvee nu het nieuws bekend is geworden.

Exportvergunning China

Hilckmann was een van de grootste particuliere slachterijen van Nederland met een capaciteit tot 25.000 varkens en 1200 runderen per week. De uitblijvende exportvergunning naar China doet Hilckman de das om. 'We zijn al sinds 2009 hiermee bezig, we worden aan het lijntje gehouden' vertelt Kole tegen Omroep Gelderland. 'De reden zou zijn dat er twee soorten dieren hier geslacht worden. We komen niet op een lijst voor, en dat is noodzakelijk voor de uitvoer.'

Inmiddels zijn de verliezen dermate hoog, dat een faillissement dreigt. 'Daar wil de familie, die sinds 1970 in de firma zit, het niet op laten aankomen,' aldus Kole. 'De familie wil netjes afscheid nemen van de leveranciers en de medewerkers. Nu is er nog geld voor een sociaal plan.'

Verhuizing Haps

In 2015 was er nog sprake van een verhuizing van Hilckmann naar Haps in de gemeente Cuijk (Noord-Brabant). Daarvoor stak de provincie Gelderland zelfs 4,5 miljoen in het bedrijf. Daarnaast betaalde de gemeente 25 miljoen voor de grond, omdat Nijmegen op die plek huizen wil bouwen, zo werd vorig jaar in juni bekend.

Lees ook
Vleesbranche in de media – Week 14

Vleesbranche in de media – Week 14

Week van de slager, dreigend tekort aan slagers en stervensbegeleiding bij koeien. Wat kwam er afgelopen week voorbij in andere media over de vleesbranche?

Code of Conduct van COV aangescherpt

Code of Conduct van COV aangescherpt

De Code of Conduct van de COV is aangescherpt met extra waarborgen voor dierenwelzijn. Op de jaarlijkse openbare ledenvergadering heeft voorzitter Laurens Hoedemaker de aangescherpte afspraken aangeboden aan Hugo van Kasteel, Directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn bij het Ministerie van Landbouw (LNV).

Koning in gesprek met NVWA en COV over dierenwelzijn in slachterijen

Koning in gesprek met NVWA en COV over dierenwelzijn in slachterijen

Tijdens een werkbezoek van Koning Willem Alexander aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sprak hij met NVWA en COV over dierenwelzijn in slachterijen. “Heel goed dat Koning Willem Alexander zich uit de eerste hand laat informeren over de manier waarop overheid en bedrijfsleven het dierenwelzijn in Nederlandse slachterijen borgen.”