Vleesvervangers worden smaakvoller

17 september 2024 Unsplashed

NIEUWS | Te duur en niet smaakvol: dat zijn veelvoorkomende redenen om geen vleesvervangers te eten. De afgelopen jaren nam het aantal vleeseters sterk af, maar een groot deel van de bevolking weigert nog steeds vleesvervangers te kopen. Wageningen University & Research (WUR) heeft nu een mogelijke oplossing gevonden voor een van deze problemen, namelijk het aanpassen van de smaakbeleving.

Veel consumenten vinden de smaak van vleesvervangers niet lekker. Dit kan onder andere worden toegeschreven aan de bittere smaak van veel vleesvervangers, zoals veldbonen of gele erwten, die gebruikt worden vanwege hun kleinere energie- en watervoetafdruk. Het zijn duurzamere peulvruchten maar ze zorgen nog niet voor de juiste smaakervaring. En dat kan mensen afschrikken om in de toekomst nog een vervanger te proberen.

Laurice Pouvreau, expertiseleider Protein Technology, heeft een mogelijke oplossing: door de bonen te roosteren, wordt het enzym dat verantwoordelijk is voor de bittere smaak uitgeschakeld. Door daarna de schil te verwijderen en de bonen te stomen, verdwijnt de bittere smaak en kunnen de bonen worden verwerkt in de vervangers. Op die manier kan de smaak van vlees steeds beter worden nagebootst. Deze nieuwe technologie zal mogelijk zorgen voor een positieve ervaring met plantaardige eiwitbronnen, de drempel verlagen om vleesvervangers te consumeren en de consument stimuleren tot een duurzamer en gezonder voedingspatroon. Op dit moment zijn de onderzoeken nog bezig, hopelijk is er in de nabije toekomst eindelijk een oplossing voor dit lopende probleem.

 

Bron: WUR

Altijd op de hoogte blijven?