Vleesvervangers van buffalowormen in Belgische supers

18 september 2014 Maurits van Aalst

De Belgische snackproducent Damhert introduceert vanaf 1 oktober onder de naam Insecta vleesvervangers met als hoofdbestanddeel buffalowormen in de meeste grote Belgische supermarkten. Als de Nederlandse autoriteiten goedkeuring verlenen, komen de nuggets, burgers en schnitzels ook in Nederland op de markt.

De wormen met de Latijnse naam Alphitobius laevigatus waren tot dusverre vooral bekend als voer voor vissen en (kleinere) insectenetende vogels. Buffalowormen zijn door hun hoge eiwit- en lage vetgehalte erg voedzaam, en zijn goed verteerbaar, omdat ze zachter zijn. De Insecta-producten kenmerken zich door 'een nootachtige smaak, met een vleugje spek'.

Productieproces

'Aan niets is te zien dat er insecten in de producten zitten', legt Lisa Lamorgese van Damhert uit aan de Belgische krant De Standaard. 'De wormen worden eerst gevriesdroogd en daarna vermalen. De rest van het productieproces is identiek aan dat van andere vleesvervangers.'

Het Federaal Voedselagentschap bij de zuiderburen ziet geen probleem en heeft het gebruik van de wormen voor menselijke consumptie officieel goedgekeurd.

Altijd op de hoogte blijven?