'Vleestax op fout vlees is haalbaar

attachment-001_food-image-VLS4049I01

DEN HAAG - Een vleestax van 85 cent per kilo vlees is mogelijk. Wel zal de Nederlandse vleesproductie fors marktaandeel verliezen op de buitenlandse markt.

DEN HAAG - Een vleestax van 85 cent per kilo vlees is mogelijk. Wel zal de Nederlandse vleesproductie fors marktaandeel verliezen op de buitenlandse markt.


Dat blijkt uit de rapportage van het Centraal Planbureau (CPB) en Milieu- en Natuurplanbureau (MNB).


Het idee voor een vleestax is afkomstig van Milieudefensie. Het CPB en MNB rekenden het burgerinitiatief Stop fout vlees door. De vleestax komt omgerekend neer op een dubbeltje per kipfilet of karbonade. 


Daling vleesconsumptie

De vleestax blijkt nu dus haalbaar, maar het zal naar verwachting wel leiden tot een daling van de vleesconsumptie in Nederland met zo'n 2,5 procent.


Ook zal Nederland fors marktaandeel verliezen op de buitenlandse markt. De productie die Nederland kwijtraakt, zal praktisch geheel door producenten in andere EU-lidstaten worden overgenomen


Daarnaast wordt via een vleestax alleen de Nederlandse consument belast terwijl de export niet belast wordt.


Administratieve rompslomp

Verder zorgt het volgens de onderzoekers voor veel administratieve rompslomp. Dat hangt vooral samen met het onderscheid dat gemaakt moet worden tussen biologisch vlees en vlees afkomstig uit de bioindustrie.


Het rapport is verder negatief over het plan om de opbrengsten te bestemmen voor boeren die willen overstappen op duurzame veeteelt. De planbureaus zien deze subsidie als oneerlijk voordeel ten opzichte van boeren in andere EU-lidstaten en dus als tegen de Europese regels.


Veel vlees te goedkoop

Beide adviesbureaus presenteren de resultaten vandaag aan de Tweede Kamer. Onduidelijk is nog of het burgerinitiatief op voldoende steun in de kamer kan rekenen. Volgens de Telegraaf vinden PvdA en SP dat veel vlees te goedkoop verkocht wordt, maar dat betekent nog niet dat het plan door een linkse meerderheid wordt gesteund. 


Download het complete rapport 


Lees ook:

Vleesheffing ‘niet realistisch en niet effectief (21 maart 2007)


Boodschappen duur door Partij voor de Dieren (12 december 2006)


Dierenpartij wil vleestax (15 november 2006)

Meer over
Lees ook
Brancheorganisaties ontwikkelen hitteprotocol voor markten

Brancheorganisaties ontwikkelen hitteprotocol voor markten

Zomers kunnen de temperaturen hoog oplopen. Dit kan voor vishandelaren en marktslagers problemen opleveren voor de voedselveiligheid van hun producten. Daarom hebben brancheorganisaties Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS), Poeliersbond en Vereniging voor Nederlandse Visspecialisten(VNV) een hitteprotocol ontwikkeld dat 10 juni naar de gemeentes is...

Rapport moet schaarse vergunningen ambulante handel tegengaan

Rapport moet schaarse vergunningen ambulante handel tegengaan

De ambulante handel heeft een enorme stap gemaakt op het gebied van ‘schaarse vergunningen’. Voorzitter Henk Achterhuis van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) heeft een onderzoeksrapport overhandigd aan staatssecretaris Mona Keijzer.Verschillende ambulante handelaren, waaronder bakkers, slagers en visspecialisten, hebben de geldigheidsduur...

DCA-Markets introduceert notering prijsmutaties

DCA-Markets introduceert notering prijsmutaties

DCA-Markets, onderdeel van DCA Groep, is vanaf 14 oktober 2019 begonnen met de wekelijkse DCA-notering prijsmutaties varkensvleesonderdelen. Dit zijn de gemiddelde slachterij/grossier prijsmutaties voor de lopende week ten opzichte van die van de week daarvoor.Het gaat bij de noteringen om: Karkas, Buiken, Hammen, Spek, Ribben, Wangen, Nekken met been,...