'Vleessector gaat sociaal failliet

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

DOETINCHEM - De CAO voor de Vleessector staat op de helling en de sector gaat sociaal failliet. Dat vreest althans FNV-bestuurder en interim-voorzitter John Klijn van het Productshap Vee en Vlees.

DOETINCHEM - De CAO voor de Vleessector staat op de helling en de sector gaat sociaal failliet. Dat vreest althans FNV-bestuurder en interim-voorzitter John Klijn van het Productschap Vee en Vlees.

Klijn zegt dit in de nieuwe editie van het vakblad Meat & Meal (nr. 8-oktober 2008). Hij maakt zich zorgen over het groeiende aantal (buitenlandse) inleners in de vleessector.

Vervangen

'De vleessector heeft een heel grote kern tweederangs- medewerkers. De eersterangs-medewerkers, de mensen met een vaste baan, worden gedoogd. Gaan die weg, worden ze ook vervangen door een inlener', stelt Klijn. 

'Ik denk zelfs dat als het zo doorgaat, de bodem voor de CAO Vleessector gaat wegvallen. Een CAO wordt immers alleen bindend verklaard wanneer zestig procent van werknemers is aangesloten bij een COV-bedrijf. Inleners zijn dat niet. Die werken voor het uitzendbureau. Nu krijgen zij ook nog wel volgens de CAO betaald, maar zodra die niet meer bindend is, kunnen bedrijven daar onder uit. Het risico is dan dat bedrijven hun COV-lidmaatschap gaan opzeggen omdat ze dan geen CAO meer hoeven af te sluiten. ‘Ik maak mij grote zorgen voor de werknemers. De vleessector dreigt sociaal failliet te gaan.'

Lees in de rubriek 'Het Portret', het hele interview met John Klijn. Deze staat in de nieuwe uitgave van Meat & Meal (oktober 2008)

Lees ook:

COV tevreden over akkoord CAO (19 april 2007)

Acties in vleessector van de baan (18 april 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over CAO's

Altijd op de hoogte blijven?