Vleesschandaal wordt Deense minister mogelijk fataal

13 augustus 2012 redactie

Deense minister wankelt na vleesschandaalKOPENHAGEN - De positie van de Deense minister van Consumentenzaken Lars Barfoed wankelt na een vleesschandaal. De vleesgroothandel Thulin Kød Engros in Roskilde kon jarenlang overgedateerd vlees verkopen wegens gebrek aan controles.

Het bedrijf blijkt jarenlang geen enkel bezoekje te hebben gehad van de ambtenaren van de Deense voedselautoriteit. Thulin Kød Engros stond zelfs niet eens op de lijst bij de voedingsautoriteit.

De groothandel heeft daardoor grote hoeveelheden overgedateerd vlees kunnen doorverkopen zonder dat het werd ontdekt. Omdat de voedselautoriteit Fødevarestyrelsen ook in andere gevallen de controle heeft verzaakt (ondermeer in een kwestie van met het Noro-virus besmette diepvriesframbozen uit Polen waarvan vorig jaar honderden mensen ziek zijn geworden en waardoor uiteindelijk ook vijf personen in een verpleeginrichting overleden) heeft de bewindsman een 'nul-tolerantie-plan' gelanceerd. Fødevarestyrelsen gaat daarvoor organisatorisch op de schop.

De minister heeft volgens de politici echter te laat ingegrepen en daarom wordt in de volksvertegenwoordiging zijn aftreden geëist.

(Correspondent: wim Verseput)

Altijd op de hoogte blijven?