Vleesprijzen stijgen door hoge kosten

Slager_vitrine_foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

De vleesprijzen zijn in vergelijking met afgelopen jaar flink gestegen. De prijs van rund- en kalfsvlees nam toe met bijna 18 procent, varkensvlees met 12 procent en pluimveevlees met 9,4 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt RTL Nieuws.

Een belangrijke oorzaak van de vleesprijsstijgingen is het duurdere veevoer. Sinds de coronacrisis stijgen de prijzen granen en mais, grondstoffen die gebruikt worden voor veevoer. Met de oorlog in Oekraïne zijn die prijzen alleen maar verder toegenomen.

Stijgende kosten

Volgens cijfers van Wageningen University & Resource zijn de voerkosten voor varken in 2021 toegenomen met 12 tot 15 procent en voor vleeskuikens met 17 procent. De stijgende voerkosten werken niet direct door in de vleesprijzen. Daar zit een vertraging in omdat boeren vaak nog voorraad hebben of afspraken hebben gemaakt over de prijzen.

Niet alleen de voerkosten beïnvloeden de vleesprijzen. Ook de hogere energie- , transport- en loonkosten spelen een rol. En bij pluimvee speelt ook de oorlog in Oekraïne nog een rol omdat dit land een belangrijke exporteur is. Die pluimvee-export ligt nu stil.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Slagers

Dat slagers last hebben van de stijgende prijzen is duidelijk. Slager Niels Brouwer uit Utrecht vertelt aan RTL Nieuws dat hij 25 procent meer kwijt is en dit niet helemaal durft door te berekenen aan zijn klanten. "Voorheen werd de prijs die ik moest betalen voor kip eens in de vier weken aangepast, maar nu gebeurt dat wekelijks en de prijs gaat alleen maar omhoog, het is echt bizar."

Bron: RTL Nieuws

Hoe ga jij als slager om met de stijgende kosten? Laat het ons weten via info@vleesmagazine.nl of via onze sociale media.

Dossiers
Lees ook
Produceren volgens de nieuwe hygiënecode

Produceren volgens de nieuwe hygiënecode

Het maken van veilige maaltijden en salades begint bij hygiënisch werken. Andere gevaren en eisen volgens de nieuwe hygiënecode betreffen onder meer kruisbesmetting door allergenen en houdbaarheid. Waar moet je op letten?

QSTA: platform voor versproducten

QSTA: platform voor versproducten

De bol.com worden van de foodbranche, dat heeft QSTA voor ogen. Met een fijnmazig distributiekanaal voor zowel producenten als afnemers, springt het bedrijf in een gat in de markt. QSTA is een platform voor zowel makers als afnemers van onderscheidende voedselproducten. Het bedrijf richt zich op retailers, versspecialisten en horeca.

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

Veel ondernemers denken (liever) niet na over wat er komt kijken bij stoppen met het bedrijf. Aan bedrijfsoverdracht zitten fiscale, juridische en vooral emotionele kanten. Het advies luidt: schakel deskundige hulp in en begin op tijd.