Vleesbranche in de media – Week 22

Rauw vlees met mes_pixabay

Foto: Pixabay

Eerlijke prijs voor voor veeboeren, vragen over vlees uit het buitenland bij Jumbo en slager Herman ter Weele over het slagersvak. Wat lezen we de afgelopen week? Een greep uit de media.

Ondernemer van het Jaar
Keurslager Thomas Koppens won woensdagavond 1 juni de titel ‘Ondernemer van het Jaar 2022’ in Someren. In de ambachtelijke slagerij maakt de slager dagelijks vers vlees, vleeswaren, soepen en maaltijden, meldt Siris.nl.

Opvolger
Voor veel slagers is een opvolger vinden lastig. Voor Keurslagerij Van der Geest staat deze al klaar, de 27-jarige Niek van der Wal. Daarom verhuist de slagerij binnen winkelcentrum Schalkwijk. “We willen opvolger Niek (27) een kans geven”, kopt de IJmuider Courant.

Paardenvleesschandaal in België
In België is het vlees van rijpaarden in Arendonk mogelijk illegaal in de voedselketen terechtgekomen. VRT NWS vraagt Kristof Aerts van het parket en dierenwelzijnsexpert Sanne Van Beirendonck hoe dit is gebeurt en wat de gevolgen zijn voor de volksgezondheid.  

Eerlijke prijs voor veehouder
In Foodbusiness een interview met de jonge worstenmaker Ivo van Dijk. Hij streeft er naar om veeboeren een eerlijke prijs te geven. “Boer wordt met prijs zeug voor de gek gehouden.”

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Dry aged vlees
In de buurt Rotterdam gaat langs bij Berkay Çapaci en zijn familie van slagerij Nes. Ze rijpen hun eigen dry aged vlees in de slagerij. “We bieden een service die je bij de meeste groothandels niet vindt.”

Slagersvak
Slager Herman ter Weele uit Oene vertelt over het slagersvak in De Restaurantkrant. Hij ziet volop toekomst voor het ambacht. “Wat mijn ouders 30 jaar geleden deden, dat doen we nu nog. Dan word je vanzelf weer bijzonder.”

Vleesvervangers
In het Dagblad van het Noorden aandacht voor vleesvervangers. “Ongezonde zoutbommen of prima alternatief voor kip en rund? Dit zegt de wetenschap over vleesvervangers (en wij testen hoe ze smaken).”

Buitenlands vlees bj Jumbo
Varkenshouders verbazen zich erover dat er gepekelde, ingevroren varkenshaasjes uit het buitenland in de schappen liggen bij Jumbo, meldt Pigbusiness. Jumbo supermarkten en de Van Loon Group krijgen er vragen over onder andere van de POV.

Dossiers
Lees ook
Vion investeert miljoenen in oosten van Duitsland

Vion investeert miljoenen in oosten van Duitsland

Vion Food Group investeert miljoenen in Duitslands. De vleesproducent lanceert ‘Regio-Express’ in nieuwe deelstaten en breidt de vestiging in Thüringen uit.

Landjäger

Landjäger

Landjäger, in enkel- en meervoud, betekent letterlijk ‘landjager(s)’. Dit was oorspronkelijk de bereden politie in Zuid-Duitse provincies. Landjäger is een gedroogde worst die traditioneel in Zuid-Duitsland, Zwitserland, Vorarlberg en de Elzas gemaakt en gegeten wordt.

Slagerij ’t Stokpaardje onderscheidt zich met gevogelte

Slagerij ’t Stokpaardje onderscheidt zich met gevogelte

Een groot deel van het assortiment van slagerij ’t Stokpaardje in ’s-Hertogenbosch van Ted Steenbergen bestaat uit scharrelkip- en gevogelteproducten van Scheria. “In de verkoop naar de klant kun je een goed verhaal vertellen: het is vers, smaakvol en antibioticavrij vlees.”