Vlees van gekloond vee mogelijk ook in Nederland

attachment-001_food-image-VLS12568I01

DEN HAAG - Minister Verburg van LNV acht het mogelijk dat er ook in Nederland vlees (van nakomelingen) van klonen op de markt is gekomen.

DEN HAAG - Minister Verburg van LNV acht het mogelijk dat er ook in Nederland vlees (van nakomelingen) van klonen op de markt is gekomen.

Dat zou zo kunnen zijn als er veehouders zijn die dieren hebben geïmporteerd waarvan minimaal één van de voorouders een kloonrund is, of als import heeft plaatsgevonden van embryo's of sperma van een kloonrund. Dat schreef de minister gisteren naar aanleiding van vragen van Kamerlid El Fassed van GroenLinks.

Op de vraag of ze het vlees veilig acht verwijst Verburg naar studies van zowel de Amerikaanse Food en Drug Administration (FDA) als de European Food Safety Authority (EFSA). Die hebben aangegeven dat, wat betreft de voedselveiligheid, er geen verschil is tussen vlees afkomstig van gezonde klonen en gezonde conventionele dieren.

Aangezien minister Verburg demissionair is en het klonen van dieren een controversieel onderwerp is, kan zij op dit moment het beleid ten aanzien van gekloonde dieren niet aanscherpen stelt ze verder. 

Lees ook:
'Gekloond vlees op Britse markt' (4 augustus 2010)
Europarlement eist verbod kloonvlees (7 juli 2010)
Kloonvlees mogelijk al op tafel (23 juni 2010)
Europarlement: geen kloonvlees op tafel (5 mei 2010)
Europa wil verbod op kloonvlees (3 september 2008)
Een miljoen beloning voor kweekvlees (22 april 2008)
Kweekvlees internationaal op de kaart (fotoverslag) (19 februari 2008)
EFSA: kloonvlees is veilig (14 januari 2008)
Gen-voer leidt niet tot gen-vlees (24 juli 2007)
'Eten kweekvlees over 4 jaar al mogelijk' (29 juni 2007)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over kweekvlees
Alle berichten over GMO

Meer over
Lees ook
Brancheorganisaties ontwikkelen hitteprotocol voor markten

Brancheorganisaties ontwikkelen hitteprotocol voor markten

Zomers kunnen de temperaturen hoog oplopen. Dit kan voor vishandelaren en marktslagers problemen opleveren voor de voedselveiligheid van hun producten. Daarom hebben brancheorganisaties Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS), Poeliersbond en Vereniging voor Nederlandse Visspecialisten(VNV) een hitteprotocol ontwikkeld dat 10 juni naar de gemeentes is...

Rapport moet schaarse vergunningen ambulante handel tegengaan

Rapport moet schaarse vergunningen ambulante handel tegengaan

De ambulante handel heeft een enorme stap gemaakt op het gebied van ‘schaarse vergunningen’. Voorzitter Henk Achterhuis van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) heeft een onderzoeksrapport overhandigd aan staatssecretaris Mona Keijzer.Verschillende ambulante handelaren, waaronder bakkers, slagers en visspecialisten, hebben de geldigheidsduur...

DCA-Markets introduceert notering prijsmutaties

DCA-Markets introduceert notering prijsmutaties

DCA-Markets, onderdeel van DCA Groep, is vanaf 14 oktober 2019 begonnen met de wekelijkse DCA-notering prijsmutaties varkensvleesonderdelen. Dit zijn de gemiddelde slachterij/grossier prijsmutaties voor de lopende week ten opzichte van die van de week daarvoor.Het gaat bij de noteringen om: Karkas, Buiken, Hammen, Spek, Ribben, Wangen, Nekken met been,...