Vlees uit 'besmette' slachterijen is veilig

attachment-001_food-image-VLS12117I01

Er is geen bewijs dat het coronavirus kan worden overgedragen via voedsel, blijkt uit onderzoek van de EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Ook bij eerdere uitbraken van verwante coronavirussen is nog nooit iemand via eten besmet geraakt, aldus de NOS.

Bij Vion, waar een corona-uitbraak is geconstateerd, worden iedere week zo'n 300.000 varkens geslacht en bijna 18.000 runderen. Kan dit vlees uit die slachthuizen nog wel gegeten worden? Volgens de NOS is dat zeker het geval. Niet alleen is er geen bewijs dat het virus kan worden overgedragen op voedsel

Bovendien zijn slachtdieren niet gevoelig voor het coronavirus, vertelt Wim van der Poel tegen de NOS. Van der Poel, van Wageningen University & Research (WUR), doet onderzoek naar via voedsel overdraagbare virussen en virusziekten bij dieren. Er zijn volgens hem geen infecties van het coronavirus bekend bij bijvoorbeeld varkens, koeien en pluimvee. ‘Dus het risico dat de slachtproducten op die manier besmet zijn, is eigenlijk niet aanwezig.’

Dood organisme

Van der Poel wijst wel op een andere mogelijkheid in de slachthuizen: die van de zogeheten oppervlaktebesmetting. ‘Als de medewerker die de dieren slacht ziek is en tegen de RIVM-regels in op zijn werk is verschenen, dan kan hij het slachtproduct besmetten. Het virus kan korte tijd overleven op een dood organisme, dus dan is het slachtvlees korte tijd infectieus.’

Maar dat is volgens de onderzoeker niet gevaarlijk. Er zit geruime tijd tussen het moment dat een dier wordt geslacht en het eten van het vlees. Bovendien kan het virus dan wel kort overleven op een dood organisme, maar in tegenstelling tot bacteriën kan het zich daarop niet vermeerderen. Dus als er al virusdeeltjes op het vlees zitten, dan gaan die langzaam dood. De overlevingskans op vleesproducten is gewoon heel laag, ook vanwege de tijd die verstrijkt voordat zo'n product in de winkel ligt.

Hoelang het precies duurt voordat eventuele virusdeeltjes op vlees helemaal dood zijn, is moeilijk te zeggen. Maar ook volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is het zeer onwaarschijnlijk dat er virusdeeltjes zitten op een stuk vlees dat je in huis hebt. Volgens een woordvoerder zitten er minstens een paar dagen tussen de slacht en het moment dat het vlees bij jou op je bord ligt. En aangezien het vlees ook nog gebakken of gebraden wordt, dan zouden eventueel aanwezige virusdeeltjes zeker doodgaan. Een goede keukenhygiëne blijft dus nog steeds van belang.

Bron: NOS

 
Lees ook
COV: Dierenwelzijn slachterijen uitstekend in orde

COV: Dierenwelzijn slachterijen uitstekend in orde

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde de resultaten van de inspecties op slachthuizen in 2019 en 2020. In de berichtgeving spreekt NVWA van honderden boetes en waarschuwingen. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) nuanceert dit beeld.

Kabinet scherpt coronamaatregelen aan met avondlockdown

Kabinet scherpt coronamaatregelen aan met avondlockdown

Vanwege de oplopende coronacijfers vond er vrijdag 26 november opnieuw een persconferentie plaats waar het kabinet nieuwe maatregelen aankondigde. Er is gekozen voor een zogenaamde avondlockdown. Wat betekent dit voor de bakker, slager, visspecialist en slijter?

Patémakers met een visie

Patémakers met een visie

Varkens die een fantastisch leven hebben gehad, een ambachtelijk productieproces en clean label en unieke producten. Dat is in een notendop de filosofie achter 1906 – makers van charcuterie. Paté heeft een hoofdrol in het assortiment, alle andere producten zijn daarvan afgeleid. “Paté biedt veel ruimte voor vierkantsverwaarding.”