Vlees traceren door DNA

13 augustus 2012 redactie

WELLINGTON – Onderzoekers in Nieuw-Zeeland hebben een techniek ontwikkeld waarmee vleesverwerkers aan de hand van DNA vlees kunnen traceren.

WELLINGTON – Onderzoekers in Nieuw-Zeeland hebben een techniek ontwikkeld waarmee vleesverwerkers aan de hand van DNA vlees kunnen traceren.

Het is met die techniek ook mogelijk om vlees van samengestelde producten, zoals gehakt, te traceren.

De onderzoekers van het instituut AgResearch willen voortaan van elk geslacht dier een DNA-monster nemen. Die monsters worden gecatalogiseerd aan de hand van microsatellieten oftewel simple sequence repeats’ (SSR’s). Dat zijn fragmenten van een tot vier basenparen die een groot aantal keren achter elkaar terugkomen, en die relatief gemakkelijk terug te vinden zijn.

Als de herkomst van een stuk gehakt moet worden gecontroleerd, dan hoeft men er slechts een paar losse vezels uit te halen en het op DNA te testen. De resultaten kunnen worden vergeleken met die van de dieren waarvan het gehakt volgens de boekhouding afkomstig is. Zo kan worden bewezen dat de boekhouding klopt.

De onderzoekers noemen de nieuwe techniek veel betrouwbaarder dan de gele oorflappen.

Klik hier voor het volledige persbericht van AgResearch

Lees ook:

Nieuwe oorflap test ook op dierziekte (26 januari 2006)

Altijd op de hoogte blijven?